PREMIUMoma’s Recept
Blote billetjes in het gras
Niemand maakt de blote billetjes in het gras zoals oma. En daarom bundelde Stichting Oma’s Soep dit recept in hun kookboek.
Voor 4 personen
• 900 g kruimige aardappels, geschild en in blokjes
• 450 g snijbonen, in dunne reepjes
• 400 g witte bonen (uit blik of pot), uitgelekt en afgespoeld
• 2 rookworsten
• 1 el olijfolie
• 2 teentjes knoflook, fijngesneden
• 1 ui, gesnipperd
• 2 el roomboter
• zeezout
• versgemalen zwarte peper
Bereidingstijd: 25 min. Kcal: 820 p.p.
Zo maak je de blote billetjes in het gras:
Breng een ruime pan water aan de kook en kook hierin de aardappels in 20 min. gaar. Kook in een andere pan de snijbonen in 5 min. gaar en voeg de laatste 2 min. de witte bonen toe. Giet daarna af. Bereid ondertussen de rookworsten volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit hierin knoflook en ui in 3 min. glazig. Giet de aardappels af, voeg de roomboter toe en stamp tot een puree. Roer de snijbonen, witte bonen, knoflook en ui door de puree en breng op smaak met zout en zwarte peper. Verdeel de stamppot over 4 borden en geef er ½ rookworst per persoon bij.
Net als oma
In Oma’s stamp- en stoofpotjes delen oma’s en opa’s persoonlijke verhalen en authentieke recepten, van klassiekers als andijvie- en boerenkoolstamp met opa’s jus tot Indonesische rendang en Pakistaanse dahl. Van elk verkocht boek gaat één euro naar Stichting Oma’s Soep, die jong en oud in heel Nederland samenbrengt om eenzaamheid te bestrijden.
Uitgeverij Becht € 21,99 via bol.com en bruna.nl
Fotografie: Saskia Lelieveld | Foodstyling: Alexandra Hereijgers