Chips Beeld Getty Images
ChipsBeeld Getty Images

Bodemdrang: dit is waarom die zak chips áltijd leeg moet

Je herkent het vast: je neemt een handje of bakje chips en voor je het weet is de hele zak leeg. Er is blijkbaar een reden waarom die verpakking altijd leeg moet.

Nee, je hoeft je er echt niet voor te schamen. Het ligt namelijk niet aan jou. Het zijn je buik en je hersenen die in de war zijn.

Onweerstaanbaar

Junkfood is zoet of zout, vaak knapperig of smeuïg. En precies daarom smaakt het zo goed. “Het mondgevoel dat dit voedsel oproept, is onweerstaanbaar, verleidt tot dooreten en daarmee óvereten”, legt Jutka Halberstadt, obesitasonderzoeker aan de Vrije Universiteit, uit aan het AD. Maar dat is niet de enige reden waarom we na het eten van één chipje niet meer kunnen stoppen.

Te laat

Bewerkte voedingsmiddelen hebben een hoge energiedichtheid. Dit houdt in dat je in korte tijd veel calorieën kunt opnemen. Als je dan niet bewust pauzes neemt tijdens het eten, is de kans groot dat je hersenen vergeten een gevoel van verzadiging door te geven, waardoor je maar blijft eten. Sowieso is het gevoel van verzadiging vaak trager dan je eettempo. Hierdoor eet je je bord (of dus die zak chips) gelijk helemaal leeg. Pas later merk je aan je buik dat je té veel hebt gegeten.

Mindless eating

Helemaal als je tijdens het eten met iets anders bent, kun je blijven eten. Dit wordt ook wel mindless eating genoemd. Dé tip is dan ook: eet bewust, kauw voldoende op je eten en je zult merken dat je sneller een verzadig gevoel krijgt.

Mocht je de verleiding weerstaan en de zak chips op tijd wegleggen, dan wil je natuurlijk niet dat die de volgende dag taai is. Dit is dé manier om een opengemaakte chipszak te sluiten:

Bron: AD.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden