PREMIUMRecept

Broodje falafel met frisse muntsaus

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

De lekkerste falafel maak je van gedroogde, geweekte peulvruchten. Met kikkererwten of bonen uit blik worden ze minder lekker, dus het is de moeite echt waard. Bak de falafel pas vlak voor het eten, dan serveer je ze op hun best.

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Je kunt ze wel voorbereiden, want in een afgesloten bakje in de koelkast blijft het ‘deeg’ een dag of drie goed. Ingelegde rode ui en muntyoghurt maken een broodje falafel helemaal af.

Voor 4 personen falafel
• 250 g gedroogde kikkererwten
• 1 rode ui, grof gehakt
• 3 tenen knoflook, grof gehakt
• ½ tl zeezout
• ¼ tl kurkuma
• 1 tl bakpoeder
• versgemalen zwarte peper
• 800 ml olie, om in te frituren

Verder nodig
• 1 rode ui
• 4 el wittewijnazijn
• 250 g yoghurt Griekse stijl, 10%
• 15 g munt, blaadjes fijngehakt
• zout en versgemalen zwarte peper
• 4 snackkomkommers, in dunne schuine plakken
• 4 Libanese platbroden

Bereidingstijd: 25 min. Wachttijd: 8 uur Kcal: 350 p.p.

Zo maak je broodje falafel met frisse muntsaus:

Laat de kikkererwten in een kom ruim water ten minste 8 uur weken. Giet af, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken.

Snijd de 2e rode ui in dunne halve ringen. Giet de wittewijnazijn erover en laat staan tot gebruik.

Meng de yoghurt met de munt en breng op smaak met zout en peper.

Maal in een keukenmachine alle ingrediënten voor de falafel tot grove puree en breng op smaak met peper.

Verhit de olie in een ruime (frituur)pan tot 180 °C.

Maak met natte handen van het

kikkererwtenmengsel balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze op een bord.

Bak de falafel in de hete olie in porties in 4-5 min. gaar en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

Besmeer de Libanese broden royaal met muntyoghurt. Leg er falafel, wat rode ui en plakjes komkommer op, vouw de zijkanten van het brood naar binnen en rol het stevig op. Serveer meteen.

Styling: Annemieke Paarlberg. | Foodstyling: Ajda Mehmet. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Dille & Kamille, Eland & van der Helst, Het Keramiekkantoor, Sjakies, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden