Buon appetito: aubergine uit de oven met tofoe-ricotta en broodkruim Beeld Luna Trapani / Mathias Goossens
Buon appetito: aubergine uit de oven met tofoe-ricotta en broodkruimBeeld Luna Trapani / Mathias Goossens

Buon appetito: aubergine uit de oven met tofoe-ricotta en broodkruim

We kennen allemaal wel tagliatelle carbonara, ravioli en cannoli met room en kaas. Maar wist je dat deze melanzane ripiene net zo lekker is? Dit plantaardige gerecht (bestaande uit aubergine gevuld met een kruidige vulling van tofoe-ricotta, tomaten en broodkruim) neemt je zo mee naar het heerlijke Italië.

RedactieLuna Trapani / Mathias Goossens

Voor 2 personen | Bereidingstijd: 1 uur | Kcal.: 266 per helft

Dit heb je nodig voor aubergine uit de oven:

  • 2 middelgrote aubergines
  • 50 g ricotta di tofu (tofoe-ricotta, zie basisrecept) + extra
  • 225 g sugo al pomodoro (tomatensaus, zie basisrecept) + extra
  • 1 tl mosterd
  • 120 g brood van 1 dag oud, fijngehakt
  • 10 olijven, fijngehakt
  • 2 el kappertjes, fijngehakt
  • 14 g zongedroogde tomaten, fijngehakt
  • 5 g basilicum, fijngehakt
  • 5 g peterselie, fijngehakt
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 kleine sjalot, gesnipperd
  • 1 grote knoflookteen, gesnipperd
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • zout
  • zwarte peper
  • 75 g paneermeel

Zoals je ziet zijn er twee ingrediënten die je volgens een basisrecept moet maken. We delen eerst de basisrecepten, daarna het recept voor de aubergine uit de oven.

Basisrecept tofoe-ricotta

Bereidingstijd: 10 min. | Kcal.: 324 voor 250 g

Voor ca. 250 g tofoe-ricotta:

  • 250 g stevige tofoe
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1/2 tl zout

Bereidingswijze:

  1. Scheur de tofoe in kleinere stukken, doe ze met de edelgistvlokken en het zout in een blender of keukenmachine en laat draaien tot een gladde, romige substantie.
  2. Stop halverwege even om de zijkanten van de kom schoon te schrapen. Tofoe-ricotta is in een luchtdicht afsluitbaar bakje een week in de koelkast te bewaren.

Basisrecept sugo al pomodoro

Bereidingstijd: 40 min. | Kcal.: 46 per 100 g

Voor circa 1 kg tomatensaus:

  • 2 el olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 4 grote knoflooktenen, gesnipperd
  • 3 grote tomaten
  • 450 g gepelde tomaten uit blik, incl. sap
  • 225 g passata (gezeefde tomaten uit fles of pak)
  • 12 g verse basilicum
  • 1 tl zout
  • 1 el agavesiroop
  • zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olijfolie op matig-hoog vuur in een grote pan.
  2. Doe de ui en knoflook erbij als de olie heet is en bak tot ze glazig zijn en geur afgeven.
  3. Was intussen de verse tomaten en snijd ze in vieren.
  4. Doe deze samen met de gepelde tomaten, passata, basilicum, het zout, de agavesiroop en zwarte peper naar smaak bij het ui-knoflookmengsel.
  5. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 30 min. sudderen.
  6. Zet dan het vuur uit, laat het mengsel een beetje afkoelen en pureer het met de handmixer tot een gladde saus. In een luchtdicht afgesloten bakje of glazen fles is de saus een week houdbaar in de koelkast. Invriezen kan ook, dan blijft de saus een maand goed.

Zo maak je aubergine uit de oven:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en schraap met een lepel het vruchtvlees eruit.
  3. Snijd dit klein en doe het in een kom met alle ingrediënten voor de vulling behalve zout, zwarte peper en paneermeel.
  4. Meng goed door elkaar en breng op smaak met zout en zwarte peper.
  5. Verdeel de vulling over de auberginehelften en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Verdeel de extra tomatensaus en ricotta erover en bestrooi met het paneermeel.
  7. Bak de gevulde aubergines 30-40 min. in de oven tot de bovenkant krokant en goudbruin is.

Altijd handig, zo’n oven, maar het schoonmaken ervan is minder gezellig. Met deze lifehack maak je jouw oven weer brandschoon:

Fotografie, concept & styling: Luna Trapani en Mathias Goossens. Receptuur: Luna Trapani

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden