PREMIUMRecept

Caponata uit Sicilië met knapperige bruschette

null Beeld

Caponata is een zoetzuur gerecht uit Sicilië. Het wordt gegeten als warm bijgerecht of in kleine schaaltjes als koude antipasto bij een glas wijn.

Yvette van Boven

Voor 6 personen

• 100 ml olijfolie, extra vierge
• 2 grote aubergines, in grove stukken
• 1 bleekselderij, in schuine stukken
• 1 rode ui, fijngesnipperd
• 5 grote rijpe tomaten, grof gehakt
• 100 g gele rozijnen of sultana’s
• 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
• 2-3 el rodewijnazijn
• zeezout en versgemalen zwarte peper
• 1 bosje platte peterselie, fijngehakt
• 3 el kappertjes, uitgelekt
• 1 potje lekkere olijven (ca. 240 g), zonder pit

Bereidingstijd: 1 uur + 15 min. Kcal.: ca. 300 p.p.

Zo maak je Caponata:

Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Voeg de aubergines, bleekselderij, ui, tomaten, rozijnen en knoflook toe en bak alles al omscheppend tot het zachter wordt. Blus af met de azijn en draai het vuur zachter. Breng op smaak met peper en zout.

Giet er een klein scheutje water bij en laat de caponata 45 min. sudderen. Roer steeds even tussendoor om aanbakken te voorkomen.

Proef of de aubergine zacht genoeg is en laat dan de peterselie, kappertjes en olijven en nog even meesmoren. Proef of het zoetzuur genoeg is, voeg eventueel nog wat azijn.

Dit gerecht kan ook een dag van tevoren worden gemaakt, dat komt de smaak alleen maar ten goede. De azijn wordt dan minder heftig.

null Beeld

Bruschette

Bruschette (spreek uit: broeskette!) is de prachtige naam voor geroosterde sneetjes brood met flink veel olijfolie. Dit is de basisversie, maar ze worden ook gegeten met diverse toppings.

Voor 12 plakken

• 1 ciabatta (of ander Italiaans brood), in 12 plakken
• 1 teen knoflook, gehalveerd
• goede olijfolie, extra vierge
• zeezout of zeezoutvlokken (Fleur de sel of Maldon-zout)

Bereidingstijd: 10 min. Kcal.: 102 kcal per plakje

Rooster de plakjes brood in een droge koekenpan of oven (200 °C).

Wrijf flink over het geroosterde brood met de knoflook. Giet de olijfolie over het brood (niet te zuinig, het mag erin drijven!) en bestrooi met het zout.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden