koken

Captain’s dinner

null Beeld

Een captain’s dinner is zeemansvoer dat lang meegaat: kapucijners, spek, stroop, piccalilly, zilveruitjes, augurk. Zelf kook ik ook graag uit de voorraadkast. Dan denk je dat je niets in huis hebt, maar als je goed kijkt kom je een heel eind! Liefs, Yvette

null Beeld

Kokos-noedel-bonensoep

Stevige soep vol bonen, peulvruchten en noedels , op smaak gebracht met sesamolie, sojasaus, vissaus en chilisaus.

Voor 4 personen:
Uit de voorraadkast:
• 2 el zonnebloemolie
• 3 tenen knoflook, gehakt
• 1 ui, gesnipperd
• ½ tl kerrie
• 2 blikken kokosmelk
• 1 groentebouillonblokje, verkruimeld
• 300 g udon (of andere) noedels
• 1 blik zwarte bonen, 400 g, afgespoeld
• 1 blik kikkererwten, 400 g, afgespoeld
• 2 el sesamolie
• 2 el sojasaus
• 1 el vissaus, of naar smaak
• 2-3 el chilisaus (ik houd van sriracha, maar zoete mag ook) of naar smaak
• 4 el gebakken uitjes

Bereiden: 20 min.
Kcal.: 645 p.p.

Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin knoflook, ui en kerriepoeder. Blus af met de kokosmelk, voeg het bouillonblokje toe en laat aan de kook komen. Laat de noedels wellen volgens de aanwijzingen op de verpakking en verdeel ze over 4 kommen. Roer de bonen en kikkererwten door de soep en breng op smaak met sesamolie, sojasaus, vissaus en chilisaus naar smaak. Schep de soep over de noedels in de kommen en garneer met krokant gebakken uitjes.

null Beeld

Chowder van mais, linzen en cashews

Lekker romig dankzij de cashewnootjes, deze vegan soep.
Tip: maak een dubbele hoeveelheid en vries de rest in.

Voor 4 personen:
Uit de voorraadkast:

• 100 g ongebrande cashewnoten, 1 uur geweekt in net gekookt water (of 1 nacht)
• flinke snuf zout
• 2 el olijfolie
• 2 uien, gesnipperd
• 4 tenen knoflook, fijngehakt
• ½ el gerookte paprikapoeder (zoet)
• 1,5 l groentebouillon (zelfgemaakt of van een tablet)
• 200 g rode linzen
• 200 g aardappel, geschild en in blokjes
• 450 g maiskorrels (uit een pot of van verse kolven gesneden)
• 1 el appelciderazijn of andere lekker lichte azijn
• zout
• versgemalen peper

Bereiden: 20 min.
Kcal.: 435 p.p.

Giet het weekwater van de cashewnoten af, maar bewaar een scheutje. Pureer de nootjes met een staafmixer met een scheutje weekwater en een flinke snuf zout tot een crème. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui 5 min. op middelhoog vuur. Bak de knoflook en ½ el paprikapoeder 1 min. mee. Giet de bouillon erbij en voeg linzen, aardappel en mais toe. Breng aan de kook en laat 25-35 min. zacht koken tot de linzen helemaal gaar zijn. Haal de helft van de soep uit de pan, pureer de rest glad en voeg de ongepureerde soep weer bij de rest. Proef en breng op smaak met wat azijn, zout en peper.

null Beeld
null Beeld

Japanse rijst met zalm, edamame en spinazie

Een andere soort rijst kan ook hoor, of quinoa, of couscous. Het basisidee is een kom vol lekkere dingen die vast nog ergens op een plank staan.

Voor 4 personen:
Uit de voorraadkast:

• 300 g zilvervliesrijst
• 2 blikjes zalm, in totaal ca. 350 g, let op MSC-keurmerk
• 3 el (kewpie/Japanse) mayonaise
• 1 tl wasabipasta, of naar smaak
• 3 el sojasaus, of naar smaak
• 1 blikje edamame bonen (155 g, Bonduelle) of 150 g stazak van Hak
• 3 el zwarte en/of witte sesamzaadjes.
• Uit de vriezer: 250 g spinazie, ontdooid.
• Optioneel vers: 3 bosuitjes, in fijne ringen

Bereiden: 25 min.
Kcal.: 435 p.p.

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, voeg op het laatst de ontdooide spinazie toe en laat warm worden bij de hete rijst. Laat de zalm uitlekken en meng met de mayo, wasabi en sojasaus. Proef en maak het scherper met meer wasabi of zouter met extra sojasaus. Schep de spinazierijst erdoor. Verdeel alles over 4 kommen en bestrooi met edamame bonen, sesamzaadjes en bosui.

null Beeld

Wittebonen-enchilada’s met rode ui en jalapeño

Nog wat fijngesneden groente of gegaarde kip over? Kan er ook allemaal in! Een restje kaas is er hartstikke lekker op, maar het hóeft niet.

Voor 4 personen:
Uit de
voorraadkast:
• 2 el jalapeñoringen op zuur, uitgelekt, plus een flinke scheut inmaakvocht
• 1 rode ui, de helft in flinterdunne halve ringen, de andere helft gesnipperd
• zout
• 400 g gepelde tomaten (of 400 g passata)
• 1 tl suiker
• versgemalen peper
• 800 g grote witte bonen (limabonen), afgespoeld en uitgelekt
• 1 tl komijnzaad, kort geroosterd in een droge koekenpan
• 1 blik of pot (340 g) maiskorrels, afgespoeld en uitgelekt
• 3 el zonnebloemolie
• 8 maistortilla’s.
• Optioneel vers: 80 g feta, verkruimeld, óf een restje geraspte andere kaas

Bereiden: 25 min.
Kcal.: 640 p.p.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Giet wat jalapeño-inmaakvocht over de uienringen, roer er een snuf zout door en zet opzij. Pureer de gepelde tomaten en breng op smaak met suiker, zout en peper. Plet de bonen grof met een vork en schep het komijnzaad, de gesnipperde rode ui, nog een scheutje inmaakvocht, de mais en 1 el olie erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit de olie in een koekenpan en bak 1 tortilla 10 seconden per kant. Laat uitlekken op keukenpapier, schep er 1/8 van het bonenmengsel op, vouw dubbel en zet in een ovenschaal. Bereid zo alle tortilla’s. Giet de tomatensaus erover en bestrooi eventueel met kaas en de ringen jalapeño. Bak 15 min. in het midden van de oven tot de echilada’s warm zijn. Geef de gemarineerde uienringen erbij.

Voor slimme, smakelijke tips bij deze recepten bekijk de video van Yvette op libelle.nl/vanbovenweethet

  • Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Ingrid van Kuringen. Bereiding: Noni Kooiman. Productie, illustraties en receptuur: Studio Yvette van Boven. Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. M.M.V.: Dille & Kamille, Sissy-Boy Homeland, Van Manen aan Tafel, Xenos en Zara Home
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden