PREMIUMRecept

Citroencustard uit de oven: zachte mousse op een laagje crème

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Supermakkelijk is deze citroencustard uit de oven. Én heerlijk met fruitcompote erover, vers rood fruit of zelfs alleen een laagje poedersuiker.

Yvette Van BovenSaskia van Osnabrugge

Citroencustard voor 6 personen:

• 100 g roomboter, gesmolten
• 170 g witte basterdsuiker
• rasp van ½ citroen
• 4 eieren, gesplitst
• ½ tl bakpoeder
• 2 el maïzena
• 80 ml citroensap (ca. 2 citroenen)
• 250 ml melk, op kamertemperatuur
• poedersuiker

Bereiden: 15 min. Bakken: 40 min. Kcal.: 250 p.p.

Deze custard uit de oven is ‘self saucing’. Dat wil zeggen dat dit dessert zich in de oven scheidt: de bovenlaag wordt een heerlijke mousse, de onderlaag wordt een custardachtige crème, dun of dik, afhankelijk van de baktijd.

Verwarm de oven voor tot 160 °C en vet een ovenschaal in met een inhoud van ruim 1 liter. Mix de roomboter luchtig met de suiker, zeg 8 min. Voeg de citroenrasp en eidooiers toe en klop nog eventjes. Zeef nu het bakpoeder met de maïzena erboven en meng goed.

Voeg dan het citroensap toe, vervolgens de melk en roer snel door tot een egaal beslag. Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom met dito kloppers, spatel het vlot door het beslag en giet alles in de ingevette ovenschaal.

Zet deze in een braadslee met een laagje warm water (2 cm) en zet het geheel in de oven. Bak de mousse 40 min. tot de bovenkant lichtbruin is en de mousse net gestold. Soms scheurt de bovenkant een beetje, dat geeft niet.

Serveer bestoven met poedersuiker.

Fotografie: Saskia van Osnabrugge. | Styling: Nanouk van Ramshorst. | Foodstyling: Oscar de Lint. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: de Bijenkorf, Duikelman, H&M Home, Rootfolk, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden