PREMIUMRecept
Citrussalade met bietjes & burrata
Zalige salade met het aardse van bietjes, de frisheid van citrus, peperige sla en tongstrelende burrata. Eet je je nieuwe lievelingssalade als voorgerecht of als lunch? Voor een snelle versie van deze citrussalade kun je voorgekookte bietjes gebruiken.
Voor 2 personen
• 3 middelgrote rauwe rode bieten
• 1 tl zout
• 1 el suiker
• 1 el wittewijnazijn
• 2 blaadjes laurier
• zeezoutvlokken (Maldon)
• versgemalen peper
• 1 bloedsinaasappel (of gewone sinaasappel)
• 1 handje peperige sla zoals waterkers of rucola
• 1 bol burrata
• snuf milde chilivlokken (pul biber), optioneel
Korianderzaadolie
• 30 g korianderzaad, geplet in een vijzel of gemalen in een hakmolentje
• 100 ml milde olijfolie
Voorbereiden: 50 min. Bereiden: 5 min. Kcal: 240 p.p.
Voorbereiden van de citrussalade
Kook de bieten in water met zout, suiker, azijn en laurier in 40-50 min. gaar. Als je er makkelijk een puntig mesje in kunt prikken, zijn ze goed. Laat ze iets afkoelen, pel het schilletje eraf en snijd ze in parten. Maak terwijl de bieten koken de korianderzaadolie. Verwarm het korianderzaad met de olie in een kleine pan tot warm maar niet heet, zet het vuur uit en laat trekken tot de bietjes klaar zijn. Giet de olie door een met een theedoek of kaasdoek beklede zeef. Meng de parten biet met de helft van de korianderzaadolie en zeezoutvlokken en peper naar smaak. Schil de sinaasappel en snijd de parten los, tussen de vliesjes uit. Doe dit boven een kom en vang het sap op.
Bereiden
Meng vlak voor serveren biet, sinaasappel en sla op een schaal. Meng de rest van de korianderzaadolie met het opgevangen sinaasappelsap. Leg de bol burrata op de salade, besprenkel alles met de dressing en bestrooi eventueel met chilivlokken.
Fotografie: Eric van Lokven. | Styling: Ingrid van Kuringen. | Foodstyling: Noor Boers. | Productie en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.m.v. Cor Unum, H&M Home, kringloopwinkel, Sissy-Boy, Van Manen aan Tafel