Peer met ricotta, haver en walnoten Beeld Sigurd Kranendonk
Peer met ricotta, haver en walnotenBeeld Sigurd Kranendonk

Comfortfood light: een week lekker en voedzaam eten en tóch afvallen

Een weekje lekker eten én afvallen? Dat lukt zeker met dit comfortfood-weekmenu: smakelijk, voedzaam en toch heel licht. Indiase pompoensoep bijvoorbeeld, een BLT-wrap en zelfs een brownie! Wij schotelen je een compleet weekmenu voor.

RedactieSigurd Kranendonk

Schrijf alle ingrediënten op je boodschappenlijstje en je bent voor de rest van de week voorzien.

Maandag

Rustige start

Ontbijt: peer met ricotta, haver en walnoten

Voor 1 persoon: halveer een peer, snijd het klokhuis eruit. Meng 2 el ricotta met wat citroensap en -rasp. Vul hiermee de peerhelften. Rooster 1 el havervlokken en 1 el walnoten en bestrooi de ricotta ermee. Schenk over de gevulde peer 1 tl ahornsiroop.
Bereiding: 10 min. Kcal.: 331

Peer met ricotta, haver en walnoten Beeld Sigurd Kranendonk
Peer met ricotta, haver en walnotenBeeld Sigurd Kranendonk

Tussendoor: 1 beker zwarte koffie en 1 grote eierkoek
Kcal.: 234

Lunch: bruschetta met rode biet, geitenkaas en verse dragon
Voor 1 persoon: rooster 2 zuurdesemboterhammen knapperig. Rasp er 1 teentje knoflook over. Beleg met 100 g gekookte rode biet in plakjes en brokkel er 20 g zachte witte geitenkaas over. Bestrooi met zout en peper. Druppel er 1 tl extra vergine olijfolie over en bestrooi met verse dragon.
Bereiding: 10 min. Kcal.: 367

Tussendoor: 1 beker zwarte thee en 1 chocoladerijstwafel.
Kcal.: 75

Diner: geroosterde spitskool met kappertjes op witte bonenpuree
Voor 4 personen:

  • 1 spitskool, in de lengte in kwarten, stronk laten zitten
  • 75 g boter
  • 50 g zoute kappertjes, gespoeld in koud water
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • Sap van ½ citroen
  • 1 tl gerookt paprikapoeder (pimentón)
  • Zeezout
  • Peper uit de molen
  • 4 el extra vergine olijfolie

Voor de bonenpuree:

  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 800 g witte bonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
  • 2 knoflookteentjes, geschild en geplet
  • Rasp en sap van 1 citroen

Breng een grote pan met water en wat zout aan de kook en blancheer de kool tot de stronk beetgaar is. Schep de kool met een schuimspaan uit het kokende water in een grote kom koud water om nagaren te voorkomen. Laat uitlekken in een vergiet. Doe alle ingrediënten voor de bonenpuree in een pan en warm rustig op. Pureer met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper en houd warm. Verhit de boter in de koekenpan en bak kappertjes en knoflook 1 min. op middelhoog vuur. Leg de stukken kool op een snijvlak in de pan, bak 2 min. en keer om. Sprenkel er wat citroensap over. Doe de bonenpuree op de borden, leg er een stuk kool op en bestrooi met gerookt paprikapoeder. Garneer met de kappertjes en een scheutje olijfolie.
Bereiding: 40 min. Kcal.: 545 p.p.

Tip: ook lekker met ansjovisfilets over de kool.
1 ansjovisfilet = 8 kcal extra.

Dinsdag

Extra light

Ontbijt: havermout met warme appel
Voor 1 persoon: breng 250 ml magere melk (of melkvervanger) aan de kook. Roer er 25 g havermout en een snuf kaneel door en laat 2 min. op laag vuur koken. Haal van het vuur en laat 5 min. staan. Breng op smaak met 1 tl honing. Snijd ½ appel in stukjes. Smelt 1 tl boter in een koekenpan en schep de appel erdoorheen tot hij lauwwarm is. Garneer de havermout met de appel en bestrooi met extra kaneel.
Bereiding: 10 min. Kcal.: 269

Tussendoor: besmeer 1 volkorencracker met 1 el gemengde notenpasta en beleg met 2 plakken komkommer. Drink er 1 glas water of 1 beker zwarte koffie bij.
Kcal.: 110

Lunch: Italiaanse bonensoep
Voor 2 porties:

  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 1 prei, in ringen, goed gespoeld
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 kruimige aardappel, geschild en in kleine blokjes
  • 400 g cannellini- of witte bonen, afgegoten en gespoeld
  • 600 ml groente- of kippenbouillon
  • 1 tl verse tijmblaadjes
  • 2 tl citroensap
  • 2 plakjes ontbijtspek (optioneel)

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de prei 5 min. zachtjes aan. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Bak aardappel en bonen al roerend 2 min. mee. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en kook 15 min. door zodat de aardappel helemaal gaar is. Pureer ¾ van de soep, doe terug in de pan en voeg tijm en citroensap toe. Breng de soep op smaak met zout en peper. Verwarm de soep nog even en serveer eventueel met een plakje uitgebakken ontbijtspek erop.
Bereiding: 30 min. Kcal.: 342 p.p., 377 p.p. incl. spek

Tip: eet 1 portie en vries de rest in voor een andere keer.

Italiaanse bonensoep Beeld Sigurd Kranendonk
Italiaanse bonensoepBeeld Sigurd Kranendonk

Tussendoor: verse muntthee met gember en een klein stukje chocolade
Doe 2 takjes munt en 2 plakjes gember in een groot theeglas. Overgiet met kokend water en laat trekken. Eet er een stukje pure chocolade bij van 70 % of meer.
Ongeveer 38 kcal pp.

Diner: kipkerrie met zilvervliesrijst
Voor 4 personen:

  • 300 g zilvervliesrijst
  • 500 g kippendijfilet, in stukjes
  • 3 el sojasaus
  • 1 el maïzena
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 cm gember, geschild en geraspt
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 3 el kerriepoeder
  • 600 ml kippenbouillon
  • 150 g kleine champignons
  • 1 gele paprika, in reepjes
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 200 g verse ananas, in stukjes

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de stukjes kip in een schaal met sojasaus, maïzena en vijfkruidenpoeder. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de uien 6 min. zacht aan tot ze beginnen te bruinen. Bak gember, knoflook en kerriepoeder 1 min. mee. Voeg dan de kip toe en schep goed om. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat 15 min. zacht sudderen. Voeg champignons en paprika toe en laat 5 min. meekoken. Voeg de ananas toe en laat 2 min. mee verwarmen. De saus moet nu een beetje gebonden zijn. Zo niet, laat hem dan nog enkele min. doorkoken. Serveer met rijst.
Bereiding: 30 min. Kcal.: 617 p.p.

Woensdag

Verwendag

Ontbijt: roerei met gebakken tomaat
Voor 1 persoon: klop 2 eieren los met wat zout en peper. Verhit 1 tl boter in een koekenpan, laat niet bruin worden. Bak hierin 6 gehalveerde cherrytomaatjes tot ze een beetje zacht worden. Haal ze uit de pan en houd warm. Doe nog 1 tl boter in de pan en bak het ei al roerend met een houten lepel tot het een fluffy roerei is. Eet met 1 geroosterde volkoren boterham.
Bereiding: 10 min. Kcal.: 370

Tussendoor: boerenkoolsmoothie
Voor 1 persoon: doe ½ appel in stukjes, ½ avocado, 75 g boerenkool, 1 tl geraspte gember en 150 ml water in de blender en draai tot een egale smoothie.
Bereiding: 5 min. Kcal.: 247

Lunch: appelsalade met noten en feta
Voor 1 persoon: bak 1 plakje bacon uit. Snijd 1 appel en 50 g romainesla in stukjes en meng deze in een schaal met 2 el cranberries. Kruimel er 25 g feta boven en bestrooi met 1 el pecannoten. Meng een dressing van ½ tl mosterd, 1 tl ahornsiroop, 2 tl olijfolie, 1 tl citroensap, zout en peper. Meng de dressing door de sla. Verkruimel de bacon en strooi over de salade.
Bereiding: 10 min. Kcal.: 369

Tussendoor: tomatensap extra
Voor 1 persoon: doe een groot glas tomatensap, 1 stengel bleekselderij, 1 takje peterselie, een snuf knoflookpoeder en enkele druppels worcestersaus in de blender en draai tot een egaal drankje.
Bereiding: 4 min. Kcal.: 59

Diner: geroosterde wortelgroenten met harissa-kip
Voor 4 personen:

  • 2 poussins (jonge kippetjes)
  • Peper
  • Zout
  • 1 el harissa
  • 1 teentje knoflook
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn.

Voor de groenten:

  • 1 kg gemengde wortelgroenten (wortel, pastinaak, koolrabi, knolselderij)
  • 3 teentjes knoflook, ongepeld
  • 4 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 2 el extra vergine olijfolie

Verwarm de oven voor op 200˚C. Dep de poussins droog met keukenpapier en bestrooi binnen- en buitenkant met peper en zout. Meng de harissa met de uitgeperste knoflook, het citroenrasp en de olijfolie en smeer de kip hiermee in. Steek de takjes rozemarijn tussen de poten en laat de marinade intrekken. Vet een grote ovenschaal in. Snijd alle groenten in stukken en leg deze in de schaal met de kruiden en knoflooktenen. Bestrooi met zout en peper, besprenkel met olijfolie en meng goed zodat alles met olie bedekt is. Bak 20 min. in het midden van de oven. Leg dan de gemarineerde poussins erbij en bak nog circa 30 min. De kip is gaar als de kerntemperatuur 75˚C is. Laat nog 10 min. rusten onder alufolie voor serveren. Knijp de geroosterde teentjes knoflook uit en bestrijk kip en groenten ermee.
Bereiding: 90 min. Kcal.: 597 p.p.

Geroosterde wortelgroenten met harisa-kip Beeld Sigurd Kranendonk
Geroosterde wortelgroenten met harisa-kipBeeld Sigurd Kranendonk

Donderdag

Goed te doen

Ontbijt: toast met ricotta en sinaasappel
Voor 1 persoon: rooster 2 volkorenboterhammen. Meng 4 el ricotta met 1 tl sinaasappelrasp en breng op smaak met zout en peper. Beleg de toast met ricotta en de gepelde sinaasappel.
Bereiding: 10 min. Kcal.: 313

Tussendoor: smoothie met rood fruit en munt
Voor 1 persoon: doe 250 ml magere yoghurt, ½ banaan, 100 g rood fruit (diepvries) en enkele blaadjes munt in de blender. Draai tot een egale smoothie.
Bereiding: 5 min. Kcal.: 222

Lunch: BLT-wrap
Voor 1 persoon:

  • 1 el citroensap
  • ½ el mayonaise
  • 1 el magere yoghurt
  • ¼ teen geperste knoflook
  • 2 plakjes bacon
  • 1 tl zonnebloemolie
  • 50 g kipfilet (vleeswaren)
  • ½ stengel bleekselderij
  • 6 cherrytomaatjes
  • ½ lente-ui
  • 1 takje peterselie
  • 2 bladen Romainesla of ijsbergsla

Klop een dressing van citroensap, mayo, yoghurt en knoflook. Bak de bacon knapperig in de olie en hak in stukjes. Meng dit met de fijngesneden kipfilet, stukjes bleekselderij, gehalveerde cherrytomaatjes, ringetjes lente-ui en peterselie. Vul de slabladeren met dit mengsel, besprenkel met de dressing en rol de bladeren op.
Bereiding: 15 min. Kcal.: 224 p.p.

Tussendoor: toast geitenkaas met wortelsap
Voor 1 persoon: rooster 1 volkoren boterham en beleg deze met 20 g zachte geitenkaas en 1 el zongedroogde tomaat. Bestrooi met peper, zout en peterselie. Drink er 250 ml wortelsap bij.
Bereiding: 5 min. Kcal.: 266

Diner: harissa-bloemkool met aardpeerpuree
Voor 4 personen:

  • 1 grote bloemkool
  • 2 el ongeblancheerde amandelen, droog geroosterd in koekenpan

Voor de marinade:

  • 200 ml magere yoghurt
  • 2 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijnzaad
  • ½ tl tijmblaadjes
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • Sap van ½ citroen
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl zeezout.

Voor de aardpeerpuree:

  • 500 g aardperen, geschild en in stukken
  • 500 g kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 3 tenen knoflook, gepeld en in plakjes
  • ½ groentebouillonblokje
  • Zout
  • Peper.

Voor de tahinsaus:

  • 2 el tahin
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 4 el magere yoghurt
  • 1 el harissa.

Meng alle ingrediënten voor de marinade. Snijd de bloemkool in dikke plakken en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Giet de marinade erover, dek af met alufolie en laat minimaal 2 uur marineren. Verwarm de oven voor tot 200˚C, schuif de bloemkool met folie en al in het midden van de oven en bak 45 min. Doe intussen de aardperen en aardappelen met de knoflook in een pan. Schenk er water bij totdat de groenten net onder staan, voeg het bouillonblokje toe en kook alles in circa 25 min. gaar. Giet af (bewaar het kookvocht) en laat nog 5 min. uitdampen. Pureer dan in de blender tot een smeuïge puree (voeg eventueel wat achtergehouden kookvocht toe) en breng op smaak met peper en zout. Haal de folie van de bloemkool en zet deze nog 10 min. in de oven zodat hij kan bruinen. Meng alle ingrediënten voor de tahinsaus. Verdeel de puree over 4 borden, leg er geroosterde bloemkool op en schenk de saus erover. Bestrooi met de amandelen.
Bereiding: 50 min. + 2 uur marineren. Kcal.: 473 p.p.

Harissa-bloemkool met aardpeerpuree Beeld Sigurd Kranendonk
Harissa-bloemkool met aardpeerpureeBeeld Sigurd Kranendonk

Vrijdag

Even wat strenger

Ontbijt: toast met ricotta en vijgen
Voor 1 persoon: meng 75 g ricotta met wat citroenrasp, peper en zout. Rooster 2 volkoren boterhammen, besmeer ze met de ricotta en beleg elke boterham met 1 vijg in kwarten. Druppel op elke vijg 1 tl honing.
Bereiding: 10 min. Kcal.: 330

Tussendoor: koffie met koek
1 kop zwarte koffie met 1 plakje ontbijtkoek.
Kcal.: 93

Lunch: take-away koolsalade met kip
Voor 1 persoon: meng 1 el magere mayonaise en 1 el magere yoghurt met 1 tl komijnpoeder en 1 tl karwijzaadjes. Breng op smaak met zout en peper. Doe de dressing in een afsluitbare beker en schep op de dressing 100 g fijngesneden witte kool, 100 g geraspte wortel en 75 g gerookte kipfilet. Schep pas vlak voor de maaltijd door elkaar.
Bereiding: 15 min. Kcal.: 249

Tussendoor: thee & fruit
Zet 1 kop chai en eet er ½ mango bij.
Kcal.: 92

Diner: groenekoolstamp met gebakken paddenstoelen
Voor 4 personen:

  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 4 teentjes knoflook, in plakjes
  • 500 g groene kool, grofgesneden
  • 2 el extra vergine olijfolie + 2 el om te besprenkelen
  • 500 g gemengde paddenstoelen
  • Zout
  • Peper

Doe de aardappels en de helft van de knoflook in een grote pan, leg de kool erop en voeg water toe tot alles onderstaat. Breng aan de kook en kook 20 min. tot de aardappels helemaal gaar zijn. Bak intussen de paddenstoelen aan in 2 el olie, meng de rest van de knoflook erdoor en bak nog 1 min. Breng op smaak met zout en peper en houd warm. Giet de groenten af en haal de kool uit de pan met de schuimspaan. Prak de aardappels grof met een vork, breng op smaak met zout en peper en schep de kool erdoor. Verdeel de stamp over 4 borden, maal er peper boven en besprenkel met de olijfolie. Serveer met de paddenstoelen.
Tip: bak er voor extra eiwitten per persoon 1 plak tempé bij in 1 el olie. Bereiding: 50 min. Kcal.: 364 p.p., 567 p.p. incl. tempé

Groenekoolstamp met gebakken paddestoelen Beeld Sigurd Kranendonk
Groenekoolstamp met gebakken paddestoelenBeeld Sigurd Kranendonk

Zaterdag

Bakdag

Ontbijt: haverpannenkoekjes met blauwe bessen en banaan
Voor 4 personen:

  • 4 eieren
  • 240 g havervlokken
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 200 ml melk
  • 300 g blauwe bessen
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 rijpe bananen, in plakjes
  • 4 el ahornsiroop
  • 150 ml magere Griekse yoghurt

Splits de eieren (bewaar het eigeel) en klop de eiwitten met een mixer stijf. Maal de havervlokken in de blender een beetje fijn en meng ze dan met bakpoeder, zout, melk en eigeel. Spatel het eiwit en de helft van de bessen erdoorheen. Verhit wat olie een pan met antiaanbaklaag en schep 3 lepels beslag in de pan (voor 3 kleine pannenkoekjes). Bak ze 2-3 min. aan beide kanten. Herhaal tot het beslag op is. Verdeel de pannenkoekjes over 4 borden en garneer met de rest van de bessen, plakjes banaan, ahornsiroop en yoghurt.
Bereiding: 40 min. Kcal.: 487 p.p.

Tussendoor: brownie
Voor 12 stukjes:

  • 1 tl boter
  • 85 g pure chocola 70%, in stukjes
  • 100 g rietsuiker
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • ½ tl oploskoffie
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el melk
  • 1 el warm water
  • 1 ei, losgeklopt
  • 100 g magere mayonaise
  • 85 g tarwebloem
  • 25 g cacaopoeder
  • ¼ tl natriumbicarbonaat (baking soda)

Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet een vierkante bakvorm van circa 20x20x5 cm in met de boter en bekleed met bakpapier. Smelt de chocolade au bain-marie en laat wat afkoelen. Roer dan riet- en basterdsuiker, oploskoffie, vanille-extract en melk erdoor. Voeg water, ei en mayo toe en roer goed door tot het glanst. Meng bloem, cacao en natriumbicarbonaat en zeef dit boven het chocolademengsel. Vouw de droge ingrediënten voorzichtig door de natte ingrediënten en giet het beslag in de bakvorm. Bak 20-30 min. in het midden van de oven, de brownie mag niet te droog worden. Laat helemaal afkoelen, snijd de randjes los en kiep de brownie op een plank. Snijd hem in 12 vierkantjes. Neem 1 stukje als tussendoortje, bewaar 1 stukje voor morgen en vries de rest in.
Kcal.: 161 p.st.

Lunch: Turkse eieren
Voor 2 personen:

  • 2 el witte azijn
  • Zout
  • 4 eieren
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 200 ml Turkse yoghurt
  • 30 g roomboter
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl rode pepervlokken
  • 2 takjes peterselie
  • 1 lente-ui in ringetjes
  • 2 stukken flatbread (pita of naan) of geroosterd brood

Breng een pan water aan de kook en doe de azijn en een snuf zout erbij. Laat het water net aan de kook blijven. Neem een klein zeefje, breek hier een eitje in, laat dit in het kokende water glijden en pocheer in 3 min. gaar. Vul ondertussen een kom met warm heet water. Haal het ei uit de pan en doe het in de kom met heet water om het warm te houden. Pocheer zo alle eitjes. Meng de knoflook met de Turkse yoghurt en een snufje zout. Smelt de boter in een pannetje en roer paprikapoeder, komijn en pepervlokken erdoor. Verdeel de yoghurt over 2 bordjes en leg er een gepocheerd ei bij. Druppel de gekruide boter erover, bestrooi met peterselie en lente-ui. Serveer met toast of flatbread.
Bereiding: 20 min. Kcal.: 470 p.p.

Turkse eieren Beeld Sigurd Kranendonk
Turkse eierenBeeld Sigurd Kranendonk

Tussendoor: virgin gin-tonic met groentechips
Voor 1 persoon: vul 40 ml alcoholvrije gin (van Seedlip) aan met tonic en garneer met 1 schijfje citroen. Neem er 1 handje groentechips bij.
Bereiding: 5 min. Kcal.: 151

Diner: runder-groentestoof met aardappelpuree
Voor 4 personen:

  • 400 g runderlappen, in stukken
  • 1 tl grof gemalen zwarte peper
  • Zeezout
  • 2 el tarwebloem
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 2 uien ui, grofgehakt
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 4 grote wortels of 1 winterwortel, in stevige stukken
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 el bruine suiker
  • 500 ml rundvleesbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes tijm
  • 1 el worcestersaus.

Voor de aardappelpuree:

  • 1 kg aardappels
  • 150 ml melk
  • 25 g boter
  • Peper uit de molen
  • Zeezout

Verwarm de oven voor op 160˚C. Bestrooi de stukken rundvlees met zout, peper en bloem. Verhit 2 el olijfolie in een grote pan met dikke bodem en bak hierin de stukken rundvlees in porties in circa 5 min. aan alle kanten bruin. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en zet opzij. Giet nog 1 el olijfolie in de pan en bak ui, knoflook, wortel en bleekselderij aan. Doe de deksel erop en laat 10 min. sudderen. Doe dan het vlees erbij, roer de tomatenpuree erdoor en bak 2 min. zachtjes mee. Voeg de azijn toe en laat verdampen. Roer dan de bruine suiker erdoor en schenk de bouillon erbij. Voeg de laurierblaadjes, tijm en worcestersaus toe, doe de deksel weer op de pan en zet hem 3-4 uur in het midden van de oven tot het vlees boterzacht is. Kook voor de puree de aardappels in ca. 20 min. gaar in wat water met zout. Verwarm de melk tot net onder het kookpunt. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de boter toe en roer goed door. Voeg dan beetje bij beetje de warme melk toe tot het een smeuïge puree is. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de stoofschotel met aardappelpuree.
Tip: maak de maaltijd lichter door de stoof te serveren met gekookte rijst.
Bereiding: 4 uur. Kcal.: 572 pp.

Zondag

Lekker-de-luxe

Ontbijt: wafels met vers fruit
Voor 4 personen:

  • 300 ml (amandel)melk
  • 60 ml kokosolie
  • 1 tl azijn
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 60 g havermout
  • 220 g speltmeel
  • ½ tl bakpoeder

Meng alle natte ingrediënten. Meng apart alle droge ingrediënten. Mix daarna droge en natte ingrediënten samen met de mixer tot een beslag en laat dit 5-10 min. rusten. Verhit een wafelijzer en bak er wafels van. Neem 1 wafel als ontbijt met vers fruit.
Bereiding: 30 min. Kcal.: 503 p.p.

Tussendoor: koffie met brownie
1 beker zwarte koffie met 1 stukje brownie van zaterdag.
Kcal.: 162

Lunch: Indiase pompoensoep met rode linzen
Voor 2 personen:

  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • Mespuntje chilipoeder
  • 1 volle tl ras el hanout
  • 500 g pompoen, in stukken
  • 50 g rode linzen
  • 500 ml groentebouillon
  • Peper
  • Zout
  • 2 el yoghurt
  • 2 el dukkah (crunchy noten- en specerijenmengsel)
  • 2 takjes verse koriander

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de uien 7 min. tot ze beginnen te bruinen. Voeg knoflook, chilipoeder en ras el hanout toe en bak nog 1 min. Doe dan de pompoen en de linzen erbij en schep om. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat 25 min. zacht koken tot de groenten en linzen gaar zijn. Draai de soep fijn in de blender en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over 2 kommen en garneer met yoghurt, dukkah en koriander.
Bereiding: 40 min. Kcal.: 269 p.p.

Tussendoor: virgin Bloody Mary
Meng 1 glas tomatensap met 40 ml alcoholvrije gin (van Seedlip) en wat worcestersaus en bestrooi met selderijzout. Serveer met een stengel bleekselderij erin.
Kcal.: 54

Diner: zalm & garnalenpastei
Voor 4 personen:

  • 50 g boter + 1 el extra
  • 4 sjalotjes, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 600 g diepvrieserwten
  • 100 ml groentebouillon
  • 50 g tarwebloem
  • ½ tl mosterdpoeder
  • 600 ml volle melk
  • 10 g platte peterselie, fijngehakt
  • 10 g dille, fijngehakt
  • 500 g zalm filet, in blokjes
  • 200 g kleine garnalen
  • 2 pakjes bladerdeeg (niet alles wordt gebruikt i.v.m. snijverlies)
  • 1 ei, losgeklopt
  • Zout
  • Peper

Verhit 1 el boter en fruit de sjalotjes, knoflook en bleekselderij, laat ze niet kleuren. Voeg erwten en bouillon toe en kook zacht tot de bouillon is verdampt. Haal de pan van het vuur, stamp de groenten tot grove puree en schep in een ovenschaal. Smelt de rest van de boter in een pan, voeg bloem en mosterdpoeder toe, roer goed door en laat 2 min. zacht garen. Giet beetje bij beetje de melk erbij en blijf goed roeren tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper en voeg de peterselie en dille toe. Doe ook de blokjes zalm en de garnalen in de saus, schep voorzichtig om en schenk over de groentepuree in de ovenschaal. Steek 5 cm grote rondjes uit het bladerdeeg en vorm hiermee een lap ter grootte van de ovenschaal. Laat ze overlappen, dan lijken het schubben. Druk aan en leg over de schaal. Bestrijk het bladerdeeg met ei en zet de pastei 1 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200˚C. Bestrijk het bladerdeeg nog een keer met ei en snijd overhangend bladerdeeg bij. Bak de pastei 40-45 min. in het midden van de oven. Eet de inhoud, niet de korst, die is speciaal voor de rest van de familie.
Bereiding: 50 min. + 1 uur wachttijd. Kcal.: 544 p.p. (1158 p.p. mét bladerdeeg)

Zalm & garnalenpastei Beeld Sigurd Kranendonk
Zalm & garnalenpasteiBeeld Sigurd Kranendonk

Fotografie Sigurd Kranendonk | Receptuur Ans de Vree | Styling Hanna van den Bos

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden