Couscous recepten Beeld Shutterstock
Couscous receptenBeeld Shutterstock

Couscous maken: dit zijn de lekkerste (en makkelijkste) recepten

Je kunt couscous op verschillende manieren bereiden. Zo is het heerlijk in combinatie met een smeuïge stoof, door een salade of als vervanger van aardappelen of rijst. Maar hoe maak je couscous nu precies?

In Nederland kennen we vooral de instant couscous die je slechts hoeft te stomen of wellen, maar bij de traditionele couscous duurt de bereiding wat langer. We zetten verschillende recepten voor je op een rij.

Supersnelle couscous

De couscous die je hiervoor gebruikt, kun je gewoon in de supermarkt kopen en is al voorgekookt. Het enige dat jij nog hoeft te doen is de korrels wellen.

Giet hiervoor een gelijke hoeveelheid gekookt water (of bouillon voor extra smaak) over de couscous. Reken ongeveer 75 gram couscous per persoon en voeg hier ook 75 milliliter water per persoon aan toe. Schep de couscous even door en bedek de pan dan met een deksel of theedoek. Laat de korrels een paar minuten wellen tot het water of de bouillon is opgenomen. Roer de korrels vervolgens los met een vork.

Je kunt de couscous op smaak brengen door voor of na de bereiding wat peper, zout of kruiden naar smaak toe te voegen. Hou je van een smeuïge couscous? Doe er dan ook een scheutje olijfolie bij.

Recept: vegetarische couscoussalade

Ben je op de gezonde toer? Probeer dan eens deze vegetarische en veganistische couscous salade van Laura’s Bakery.

  1. Doe de couscous in een grote kom en giet hierover de hete bouillon. Dek de pan af en laat vijf à tien minuten staan. Roer daarna de couscous los met een vork.
  2. Snijd ondertussen wat snoeptomaatjes in kleine stukjes en olijven in kwarten. Voeg ze samen met een paar eetlepels olie uit het olijvenbakje (of olijfolie) toe aan de couscous.
  3. Snijd een bosui of lente-ui in ringetjes. Voeg samen met wat sap en rasp van een citroen toe aan de couscous en meng door elkaar.
  4. Snijd tot slot wat platte peterselie en munt fijn en meng dit door de couscous salade. Proef of je de salade op smaak vindt en voeg naar smaak eventueel wat peper en zout toe.
  5. Serveer in een schaal en strooi er op het laatste moment de geroosterde pijnboompitten overheen, met eventueel nog wat peterselie.

Couscous eerst bakken

Het duurt iets langer, maar dan heb je ook wat. Je couscous wordt namelijk een stuk lekkerder als je de korrels eerst bakt. Verwarm hiervoor een scheutje olijfolie in een pan en bak hierin de couscous een paar minuten. Let goed op, want de korrels kunnen snel aanbranden.

Giet daarna de bouillon erbij en laat de couscous met het deksel op de pan een paar minuten wellen. Roer vervolgens met een vork de korrels los en breng de couscous eventueel op smaak met wat peper, zout, olijfolie of fijngehakte kruiden.

Recept: met bloemkool en spruitjes

Wil je dit trucje uitproberen? Maak dan de couscous met bloemkool en spruitjes met labneh en munt van HelloFresh.

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en bereid de groentebouillon.
  2. Snijd ondertussen zo’n twaalf muntblaadjes fijn en de bloemkool in stukjes.
  3. Spreid de bloemkool en spruitjes uit op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel de groenten met wat olijfolie en breng eventueel op smaak met peper en zout.
  4. Bak de groenten vijftien à achttien minuten of totdat de bloemkool en spruitjes lichtbruin zijn. Bak de laatste drie minuten het amandelschaafsel mee.
  5. Verhit ondertussen in een pan met deksel een scheutje olie en bak de couscous, kurkuma en komijn al roerend één minuut op laag vuur. Voeg vervolgens het grootste deel van de munt toe en zet het vuur uit. Voeg de bouillon toe en laat de couscous afgedekt zo’n tien minuten wellen.
  6. Meng ondertussen de labneh met de overige munt. Bewaar dit voor de garnering.
  7. Voeg de groenten en het amandelschaafsel uit de oven toe aan de couscous.
  8. Verdeel het gerecht over de borden en maak af met de labneh en munt.

Couscous uit de tajine

Je kunt couscous ook gaar stomen, bijvoorbeeld in een traditionele couscouspan of tajine. Een tajine, ookwel tagine genoemd, is een stoofpot bekend van de Marokkaanse, Tunesische en Algerijnse keuken. Je kunt de tajine herkennen aan de kegelvormige deksel. Het is een soort slowcooker die wordt gebruikt voor het langzaam gaar stoven van vlees, vis of groentegerechten.

Zo kun je een tajine onder andere gebruiken om couscous te garen. Je hebt er wel wat geduld voor nodig, want het kan in een tajine even duren. Door de couscous te stomen in plaats van te wellen krijgt het een hele andere smaak. Bovendien proef je dan pas écht hoe ze couscous in Noord-Afrika eten.

Recept: kiptajine

Wil je je voor even in een andere wereld wanen? Maak dan eens couscous met een stoofschotel uit een tajine. Door het kegelvormige deksel condenseert bijna alle stoom tegen het deksel en valt het weer terug op je gerecht, waardoor het vlees en de groenten lekker mals worden. Ook hoef je bijna geen vet te gebruiken, aangezien het eten gaart in zijn eigen kookvocht. Probeer eens de kiptajine met couscous met ras el hanout van Angeli kookt.

Ras el hanout

Ras el hanout is een specerijenmengsel dat in Marokko veel gebruikt wordt. Je kunt dit mengsel kant-en-klaar kopen, maar je kunt het ook zelf maken als je de benodigde specerijen in huis hebt. Meng hiervoor 1 eetlepel gemalen zwarte peper, 1/2 eetlepel gemberpoeder, 1/2 eetlepel komijnzaadjes, 2 theelepels komijnpoeder, 1/2 eetlepel nootmuskaat, 2 theelepels korianderzaad en 1/2 eetlepel kaneelpoeder.

  1. Bereid de couscous door deze te overgieten met het water. Laat de korrels staan tot al het water is opgenomen door de couscous. Ga er dan met een vork doorheen.
  2. Fruit de ui in de olie in de tajine of braadpan. Voeg daarna wat stukjes kip toe en bak deze twee minuten mee.
  3. Snijd een paar winterwortelen in blokjes en een courgette in dunne plakjes. Doe alles bij de kip en bak weer twee minuten mee.
  4. Voeg vervolgens de ras el hanout toe, samen met een blikje tomatenblokjes. Breng het geheel aan de kook en stoof de tajine met het deksel erop in vijf minuten gaar.
  5. Roer de couscous opnieuw los met een vork. Verdeel de couscous over de borden en voeg nog wat peterselie, peper en zout toe. Serveer met de kiptajine.

Libelle’s Simone ging negen dagen lang ‘back to basic’ in Marokko en dit deed het met haar:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Culy

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden