Oreo-taart met witte chocolademousse Beeld  Eric van Lokven
Oreo-taart met witte chocolademousseBeeld Eric van Lokven

Chocolademousse dag

Creamy Oreo-taart met witte chocolademousse

Gek op chocolade, en dan vooral witte? Laat het watertanden maar beginnen, want wij hebben een droom van een recept voor je. Duik de keuken in en tover deze Oreo-taart met witte chocolademousse op tafel.

Yvonne Jimmink Eric van Lokven

Alvast een tip: maak de taart een dag van tevoren vanwege de lange wachttijd.

Dit heb je nodig voor de Oreo-taart:

Voor de bodem:
• 350 g Oreo-koekjes of andere chocoladekoekjes
• 100 g boter, gesmolten

Voor de chocolademousse:
• 250 ml mascarpone
• 4 eieren, gesplitst
• 450 g witte chocolade, in stukjes
• 25 g poedersuiker
• 250 ml slagroom

Voor de garnering:
• 1 el cacao
• ½ doosje witte Oreo’s

Extra nodig:
• keukenmachine
• springvorm 22 cm Ø, met passend bakpapier in een cirkel op de bodem (licht ingevet)
• (suiker)thermometer

Bereidingstijd: 30 minuten. Wachttijd: 6 uur

Aan de slag

Begin met de bodem: maal de koekjes fijn in de keukenmachine en maal daarna de gesmolten boter even mee tot het gemengd is. Schep het kruim in de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel – hoeft niet zo netjes – en zet in de koelkast.

Maak dan de chocolademousse: breng in een pan met dikke bodem de mascarpone al roerend tegen de kook aan. Klop de dooiers los, roer er vlot een beetje hete room door en giet dan het dooiermengsel bij de hete mascarpone. Roer flink door (ook goed over de bodem, tegen klonteren) tot de room bindt, maar niet heter dan 83 ̊C wordt. Haal de pan dan meteen van het vuur en laat al roerend de witte chocolade in de room smelten. Laat afkoelen en zet dan in de koelkast tot gebruik – een uurtje ongeveer.

Ontvet een (glazen) mengkom (zie tip hieronder) grondig en klop hierin de eiwitten stijf met eveneens goed ontvette gardes. Voeg in twee delen de poedersuiker toe, klop tot stijve pieken en de suiker is opgelost. Klop de slagroom bijna stijf en roer de witte chocoladeroom los. Meng beide voorzichtig door elkaar en meng tot slot in gedeelten ook het eiwit er voorzichtig door.

Schep de witte chocolademousse op de taartbodem en strijk zo glad mogelijk. Zet in de koelkast om op te stijven, zo’n 5 uur. Bestrooi de taart voor het serveren met cacao en garneer met een paar gehalveerde Oreo-koekjes.

Tip: Eiwitten opkloppen gaat het best in een glazen of metalen kom, omdat deze beter te ontvetten is dan een kunststoffen of houten schaal. Is de kom niet goed ontvet? Dan worden de eiwitten niet goed stijf.

Zo zorg je ervoor dat je taart langer vers blijft:

Creamy oreo-taart Beeld Libelle
Creamy oreo-taartBeeld Libelle
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden