PREMIUMrecept

Crêpe-madame: de lekkerste pannenkoektosti

null Beeld

Een tosti, maar dan anders. Yvette haar versie van de croque-madame werkt heel erg goed op een crêpe, hoor! Mmm!

Yvette Van Boven

Voor 4 flinke crêpes madame:

• ½x basis­recept crêpes
• 50 g boter
• 50 g bloem + extra
• 200 ml melk of slagroom
• zeezout en versgemalen zwarte peper
• snuf nootmuskaat
• 8 plakjes ham
• 200 g geraspte gruyère of emmentaler
• 4 eieren
• snuf paprikapoeder

Bereidingstijd (zonder bakken van de crêpes): 20 min. Kcal.: 465 p.s. (zonder crêpe)

Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Roer de bloem erdoor en bak dat even mee. Giet scheut voor scheut de melk of slagroom erdoor tot het bindt en laat dan onder af en toe roeren even uitbakken. Haal de bechamelsaus van het vuur, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zet opzij.

Beleg 1 crêpe in de pan (op heel laag vuur!) met een laag bechamelsaus, laat de randen vrij. Leg er twee plakjes ham op en bestrooi royaal met geraspte kaas.

Breek een eitje over het midden en vouw de randen over een deel van de vulling, houd de dooier in het midden vrij. Laat het ei stollen en de kaas smelten.

Serveer met versgemalen peper en paprikapoeder.

Maak de andere crêpes als je de eerste net hebt geserveerd. Je kunt ze ook tot serveren bewaren in een mild-warme oven, maar de eitjes garen dan wel door.

Basisrecept crêpes

Je kunt ook een mix van 125 g bloem en 100 g boekweitmeel gebruiken. Bedenk wel: bakken met boekweitmeel is lastig, want er zitten geen gluten in. Beginners doen het beter met alleen bloem.

Voor 8 stuks:
• 225 g bloem
• ½ tl zout

Optioneel, bij een zoete vulling:
• 3 el suiker
• 4 eieren
• 500 ml melk
• 60 g boter, gesmolten
• boter om in te bakken

Meng de bloem met het zout. Maak je zoete crêpes, doe dan nu ook de suiker erbij. Klop de eieren door de melk en voeg de boter toe. Roer dit door de bloem tot er geen klontjes meer zijn. Let op: niet te lang roeren. Je kunt ook alles kort in de blender draaien, dat vind ik zelf het makkelijkst. Laat het beslag minimaal 1 uur in de koelkast staan. Dit is een belangrijke stap, sla hem dus niet over! Verwarm een grote crêpe- of koekenpan of een originele crêpeplaat op middelhoog vuur en smelt er een klontje boter in. Giet een pollepel beslag in de pan en draai de pan meteen rond zodat er een gelijkmatig dun laagje beslag over de gehele panbodem ligt. Bak de crêpe tot de bovenkant droog is en keer hem dan met behulp van een spatel of pannenkoekmes. Bak hem nog even kort op de andere kant. Beleg naar keuze.

Bereidingstijd (incl. wachten): 65 min. Bakken: iets meer dan 1 min. per stuk. Kcal.: 225 p.s. (berekend zonder suiker)

  • Warmhoudtip: houd crêpes warm op een groot bord op een pan met heel zacht kokend water. Dek ze af met een deksel. Zo drogen ze niet uit.

Fotografie: Saskia van Osnabrugge. | Styling: Nanouk van Ramshorst. | Foodstyling: Oscar de Lint. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden