Boiling Water Beeld Unsplash
Boiling WaterBeeld Unsplash

Dé truc waardoor water in de pan nooit meer overkookt

Heb jij ook regelmatig dat het water in de pan overkookt? Dan ben je niet de enige. Wij hebben dé truc om dit te voorkomen.

Nèdia SeinenUnsplash

Je kent het vast: er borrelt een pan water voor de pasta op het vuur en tegelijkertijd snijd je groente voor de saus. Een tomaatje proeven, tussendoor nog even een appje sturen en voor je het weet gutst het kokende water over je fornuis.

Gelukkig is er een makkelijke manier te voorkomen dat het water in de pan overkookt. Het enige wat je hoeft te doen is een houten spatel of lepel dwars over de pan leggen. Op deze manier zul je zien dat het water niet meer overkookt. Makkelijk, toch?

Hoe werkt dit?

De belletjes op het kokende water barsten namelijk zodra ze het hout aanraken. De bubbels bestaan van binnen volledig uit stoom en doordat de lepel droog is, knappen ze. In het geval van kokend water is de temperatuur van zo’n bubbel 100 graden. De lepel is niet alleen droog, maar ook een stuk kouder dan de bubbels zelf. Zodra ze het hout aanraken, condenseren de belletjes en worden ze weer vloeibaar. Het is te vergelijken met een kleine waterval in het midden van de pan. De belletjes vallen dus niet meer over de rand van de pan heen, maar ze vallen naar het midden van de pan en dus weer terug de pan in.

Olie

Geen houten lepel bij de hand? Ook dan kun je voorkomen dat het water overkookt. Smeer de pan volledig in met olie. Op deze manier kunnen de bubbels zich niet hechten aan de zijkant van de pan en zo kunnen ze niet ‘omhoog klimmen’.

Bron: Plezier in de Keuken, 24Kitchen

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden