Broccoli-bonensalade Beeld Martin Poole
Broccoli-bonensaladeBeeld Martin Poole

Recept

Déze broccoli-bonensalade zit boordevol vitamines en smaakt ook nog eens goed

Genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen en genieten van eten, gaat niet altijd samen. Met deze broccoli-bonensalade zit je goed: hij is zalig én gezond.

RedactieMartin Poole

Voor 2 personen | Bereidingstijd: 10 min. + oventijd 15 min.

Dit heb je nodig voor de broccoli-bonensalade:

  • 1 flinke broccoli, roosjes gescheiden, stronk geschild en in plakjes van 3 mm gesneden
  • ¼ onbespoten citroen, in schijfjes van 3 mm
  • olijfolie (naar keuze)
  • 1 blik witte bonen (à 400 g), bijvoorbeeld cannellinibonen
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • chimichurri of pesto (vermengd met wat olijfolie)
  • zeezoutvlokken

Voor de chimichurri:

  • 125 ml olijfolie
  • 2 el rodewijnazijn
  • 2 flinke handen bladpeterselie, steeltjes verwijderd en blaadjes fijngehakt
  • 2-3 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 middelgrote rode Spaanse peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 1 tl gedroogde oregano
  • lekker veel versgemalen zwarte peper
  • 1 tl zeezoutvlokken

Zo maak je de salade:

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Schep de broccoli en de schijfjes citroen in een ovenschaal en besprenkel ze royaal met olijfolie.
  3. Rooster ze 15 minuten en schep ze halverwege de bereidingstijd even om; ze zijn klaar zodra de roosjes geblakerde plekjes krijgen.
  4. Laat ze op kamertemperatuur 10 minuten afkoelen.
  5. Roer na het afkoelen de witte bonen erdoor, samen met de lente-uitjes en enkele lepels chimichurri of pesto.
  6. Voeg vlak voor het serveren wat zout en versgemalen peper toe.
  7. Verwarm het gerecht eventueel op in een ovenschaal bedekt met aluminiumfolie op 200 °C tot het gloeiend heet is.
  8. Maak tot slot de chimichurri: meng alle ingrediënten in een kom. Laat de saus voor het serveren ten minste 10 minuten staan.
  9. Deze saus blijft in een goed afgesloten gesteriliseerde pot in de koelkast 48 uur goed. Eventuele restjes blijven afgedekt in de koelkast 3 dagen goed.

Altijd lekker, zo’n verse broccoli, maar het is jammer dat ze zo snel bederven. Gelukkig ga je dat proces gemakkelijk tegen: je hebt er alleen een vriezer voor nodig.

Styling: Marina Filippelli. Fotografie: Martin Poole. Receptuur: Elly Curshen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden