Kant-en-klaarproducten Beeld Getty Images/Cultura RF
Kant-en-klaarproductenBeeld Getty Images/Cultura RF

Déze kant-en-klaarproducten zou je eigenlijk vers moeten kopen

Sommige producten haal je nou eenmaal erg makkelijk kant-en-klaar in huis. Citroensap, pestosaus en een dressing voor door de sla zijn daar een goed voorbeeld van. Waarom zou je moeilijk doen en het zelf maken? Nou, omdat dat veel gezonder is.

Food

We begrijpen je als geen ander: je hebt net een lange werkdag achter de rug en het oproepgeluidje van Teams suist nog door je oren. Heel logisch dat je dan een potje guacamole pakt in plaats van een avocado. Je weet wel dat het gezonder is om zelf die avocado tot guacamole te prakken, maar misschien weet je nog niet waaróm het gezonder is. We leggen het je graag uit.

Calorieën

Deze zag je waarschijnlijk niet aankomen: verse guacamole bevat méér calorieën dan guac uit een potje. De avocado is een vetproduct, het voordeel is wel dat het gezonde vetten zijn. In guacamole uit een potje zit maar 3,7 procent avocado, dus eigenlijk is het heel logisch dat het aantal calorieën dan lager ligt. Maar, daardoor loop je dus ook flink wat gezonde vetten (en vitamines) mis.

Plastic citroen

We hadden het er net al even over: citroensap. Dat zit vaak in zo’n geel plastic citroenvormig pakje met een tuit. Je hebt het vast in huis. Misschien goed om meteen even de houdbaarheidsdatum te checken, want dit zijn vaak producten die al járen in de koelkast staan. Als je dan toch die plastic citroen vast hebt, gooi hem dan meteen weg. Om de smaak van deze nepcitroen nog een beetje levendig te houden, stoppen fabrikanten er namelijk conserveermiddelen en sulfieten in. Klinkt het uitknijpen van een echte citroen nu nog steeds niet de moeite waard?

Bellissimo

Pesto is altijd een goed idee. Behalve als het een sausje uit de koeling is. De kruiden die gebruikt worden voor pesto uit een potje lijken in de verste verte niet meer op wat ze zouden moeten zijn, waardoor je nauwelijks nog van voedingsstoffen kunt spreken. Het is vaak ook een raadsel wat voor kaas ze gebruiken - mascarpone, roomkaas, clotted cream? Het is niet altijd even helder. Bellissimo? Niet echt.

Tube suiker

Als wij ‘salade’ zeggen, waar denk jij dan aan? Sla, tomaat, kip, ei, carpaccio? De meeste salades hebben in ieder geval één ding gemeen: dressing. Die zou je zelf kunnen maken, maar je hebt natuurlijk ook van die tubes in het schap van de slasaus. Wie denkt te weten hoe ongezond ze zijn, heeft het wellicht mis. Dressing uit een verpakking is eigenlijk gewoon een tube suiker met een beetje dressing en conserveermiddel. Toch maar zelf een lekkere dressing maken de volgende keer?

Nóg meer suiker

Waar je echt beter mee uit kunt kijken, is kant-en-klare havermout. Dat bevat zoveel suikers dat je na een kom van je favoriete ontbijt al op de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid suikers zit. Zelfs als je een soort koopt waar géén gedroogde bessen of ander fruit in zit, krijg je nog steeds heel veel suikers binnen. Wil je weten of jouw pak havermout ook zoveel suikers bevat? Naturelhaver bevat 0 tot 1 gram suiker, haver uit een pakje bevat al snel 11 tot 14 gram suiker. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 25.

Voor alle kant-en-klaarproducten geldt: check de verpakking. Kijk naar de houdbaarheidsdatum, het suikergehalte en het aantal conserveermiddelen (E-nummers). Zie je een getal waarvan je denkt: dat lijkt me erg veel? Ga dan op zoek naar een alternatief.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bronnen: Real Simple, Healthylives.nl, Consumentenbond.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden