Dit is dé cocktail van 2023 (en deze klassieker ken je vast nog wel)
Dry January gehaald? Het is de hoogste tijd om jezelf te trakteren op hét drankje van 2023. De Kir Royal maakt een welverdiende comeback en je zet ’m in een handomdraai op tafel.
De comeback
De Kir Royal maakt een comeback door de populaire Netflix-serie Emily in Paris. Het drankje bestaat al lang, maar in het tweede seizoen van de serie krijgt het een hoofdrol in een campagne die de hardwerkende Emily bedenkt.
Feestdrankje
Wij kennen de Kir Royal als populair welkomstdrankje op bijvoorbeeld bruiloften. Het geeft extra sprankeling aan een toch al mooie dag.
Historisch succes
De Kir Royal is een mix van champagne en crème de cassis, wat het drankje niet alleen wat zoeter maakt, maar ook een gezonde blos geeft. De cocktail en de naam komen uit Frankrijk, en zijn vernoemd naar een koorheer uit Dijon, Félix Kir. Hij werd later burgemeester in deze stad en schonk vaak zijn Kir Royal, in die tijd nog gewoon Kir geheten. In plaats van champagne bevatte deze namelijk witte wijn. Dat viel bij veel mensen goed in de smaak, waardoor de populariteit van de cocktail steeg.
Kir Royal maken
Natuurlijk je de Kir Royal op meerdere manieren maken, zoals met frambozensiroop of chambord (een bramenlikeur), maar dit is het originele recept:
Benodigdheden voor 4 champagneflûtes:
3 tot 4 theelepels crème de cassis per glas
1 fles champagne of mousserende wijn
Voor de versiering: 2-3 frambozen per glas
En een (extra) tip: Je kunt de champagneflûtes een paar minuten in de vriezer zetten voor het beste resultaat.
Zo maak je Kir Royal:
Schenk in ieder champagneglas twee tot drie theelepels crème de cassis.
Verdeel de frambozen over de glazen.
Schenk de champagne in de glazen.
Het is het lekkerste om de Kir Royal meteen na inschenken te drinken.
Oeps, te lang gewacht na het openen van je champagnefles? Zo krijg je de bubbels terug:
Bron: Historiek.net