Picture of adult woman tasting pumpkin soup in the kitchen Beeld Getty Images/iStockphoto
Picture of adult woman tasting pumpkin soup in the kitchenBeeld Getty Images/iStockphoto

Dit is dé ideale zoutarme soep voor de herfst

Deze zoutarme soep past helemaal bij de herfst, en is – afhankelijk van welke bouillon je kiest – ook nog eens vegetarisch.

Gezond & lekker

Een beetje natrium kan je lichaam best gebruiken, want het speelt een belangrijke rol in de vochthuishouding van je lichaam. Toch is het goed om niet te veel natrium binnen te krijgen, vooral wanneer je een verminderde nierfunctie hebt, zwanger bent, last hebt van een verhoogde bloeddruk, hartfalen of het vasthouden van vocht. Gelukkig hoef je daarvoor niet in te leveren op smaak.

Soep voor 4 personen

Bereidingstijd 30 minuten

Dit heb je nodig

Voor het lopend meel:

  • 100 ml water
  • 65 g bloem

Voor de soep:

  • 1 l bouillon (o.b.v. natriumarme bouillonblokjes)
  • 300 g champignons
  • peper, naar smaak
  • peterselie, een klein handje
  • bladselderij, een klein handje

Voor de mosterdcrème:

  • 250 ml slagroom
  • Natriumarme mosterd, naar smaak

Bereidingswijze

  1. Maak een bouillon van natriumarme bouillonblokjes. Je mag zelf kiezen of je groentebouillon of vleesbouillon maakt.
  2. Meng water met de bloem en maak zo het lopend meel.
  3. Bind de warme bouillon met het lopend meel.
  4. Breng het geheel al roerende aan de kook.
  5. Laat de bloem (in de soep) gaar worden.
  6. Voeg de gewassen en gesneden champignons en toe, evenals de bladselderij en de peterselie.
  7. Maak ondertussen de mosterdcrème. Klop de slagroom lobbig en voeg er dan een lepel natriumarme mosterd aan toe.
  8. Pureer de soep met een staafmixer. Houd eventueel een paar takjes peterselie en wat champignons achter de hand als garnering.
  9. Bepaal de dikte van de soep en breng deze op smaak met peper.

Net voordat je de soep in de soepkom serveert, kun je de mosterdcrème met een lepel bovenop de soep scheppen, de slagroom opslaan (bij voorkeur zonder suiker) en hier de mosterd door roeren. Verder is het handig als je ervoor zorgt dat de soep geen klontjes heeft, en de bloem echt gaar wordt gekookt.

Dit recept is samengesteld door kok Arnoud Odink, die in samenwerking met De Hart&Vaatgroep in diverse regio’s in geheel Nederland de kookworkshop ‘Smakelijk eten zonder zout’ verzorgt.

Bron: St. Antonius ziekenhuis, smakelijketenzonderzout.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden