Dit is waarom koffie mét melk zo gezond is 
 Beeld Getty Images/EyeEm
Dit is waarom koffie mét melk zo gezond isBeeld Getty Images/EyeEm

Libelle legt uit

Dit is waarom koffie mét melk zo gezond is

Ga je het liefst voor een zwarte koffie vanwege het lage aantal calorieën? Think again. Koffie met melk is een stuk gezonder en wel om deze opvallende reden. (Volgende keer toch maar weer een cappuccino bestellen.)

Lize de BontGetty Images/EyeEm

Door de wisselwerking tussen polyfenolen (lees: antioxidanten die onder andere voorkomen in koffie) en eiwitten heeft een simpel kopje koffie met melk mogelijk een ontstekingsremmend effect.

Gezond: koffie met melk

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen. Wetenschappers zochten uit hoe de polyfenolen uit koffie zich gedragen in combinatie met aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Al snel zagen de onderzoekers dat het ontstekingsremmende effect van de immuuncellen zich bij deze combinatie verdubbelde in het lab.

“Dit is een indrukwekkend resultaat en het zou heel goed kunnen zijn dat deze cocktail ook een gunstig effect heeft op ontstekingen bij mensen”, zegt professor in de voedingswetenschappen Marianne Nissen Lund hierover.

Over het onderzoek

In het onderzoek werkte het team een kunstmatige ontstekingsreactie op in het monster met immuuncellen. Zo konden ze het ontstekingsremmende effect van de combinatie van polyfenolen met eiwitten onderzoeken.

Een deel van de cellen kreeg verschillende doses aan polyfenolen die hadden gereageerd met een aminozuur toegediend, terwijl andere monsters alleen aan de oorspronkelijke polyfenolen werden blootgesteld. Tot slot was er nog een controlegroep die géén antioxidanten toegediend kreeg.

Wat bleek?

De immuuncellen die met de combinatie van polyfenolen en aminozuren waren behandeld, waren twee keer zo effectief in het bestrijden van ontstekingen als de groep zonder aminozuur.

Andere gezonde combinaties

Eerder onderzoek toonde al eens aan dat polyfenolen zich ook binden aan eiwitten in vleesproducten, melk en bier. Het team verwacht dat het ontstekingsremmende effect ook optreedt bij andere voedingscombinaties. “Ik kan me voorstellen dat hetzelfde gezonde effect plaatsvindt na het eten van een vleesgerecht met groenten en bij het drinken van een yoghurt- of melksmoothie”, geeft de professor aan.

Koffie an sich heeft hartstikke veel gezondheidsvoordelen. Kijk maar:

Bron: Scientas

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden