Stobá di galiña van chef Jurino Ignacio Beeld LibelleTV
Stobá di galiña van chef Jurino IgnacioBeeld LibelleTV

Dit wil je proeven: stobá di galiña van chef Jurino Ignacio

Op zoek naar een hartverwarmend gerecht voor de koude winteravonden? Zoek niet verder! Met deze stoofschotel van kip en groenten in een saus van tomaat en soja zit je áltijd goed.

Faye BosLibelleTV

DIT HEB JE NODIG VOOR 4 PORTIES:

• 1 kip van 1,5 kg, in stukken

• het sap van 1 limoen, om te wassen

• 1⁄2 tl zout

• 1 el paprikapoeder

• 1 el gerookt paprikapoeder

• zout, zwarte peper naar smaak

• 1 ui, gesnipperd

• 1 tomaat, klein gesneden

• 1 paprika, klein gesneden

• 1 wortel, klein gesneden

• 1 madame Jeanette peper (voorzichtig = heet!)

• 1 teentje knoflook, geperst

• 6 gedroogde pruimen, in stukjes

• 6 olijven, klein gesneden

• 50 gr rozijnen

• 10 kappertjes

• 4 el roomboter

• 2 el donkere sojasaus of ketjap manis

• 70 gr/1 blikje tomatenpuree

• mespunt peper en nootmuskaat

• 1 el bloem

• 1 kippenbouillonblokje

• 1 limoen in partjes, om te serveren

• 1 bakbanaan (optioneel)

• rijst

Was de kip in water met het limoensap en zout en dep de stukken kip vervolgens droog.

Kruid de kip met het paprikapoeder, peper, zout en gerookte paprikapoeder. Masseer de kruiden in de kip, zodat de smaken erin trekken.

Snijd de groenten als basis voor de saus: paprika, ui, tomaat en wortel. Pers de knoflook uit of snij hem klein.

Verhit nu de roomboter in een grote pan en bak hierin de kip. Als de kip bruin is, mogen de groenten erbij. Fruit de groenten op laag vuur mee, totdat de ui glazig ziet. Voeg na zo’n 5 minuten de knoflook toe en bak het geheel nog 1 minuut op laag vuur.

Voeg de sojasaus en de tomatenpuree toe en roer door. Strooi de eetlepel bloem over de kip en groenten in de pan en roer goed door. Verkruimel het bouillonblokje in 1⁄2 liter water en voeg dit toe aan de pan. Daarna mogen de pruimen, olijven, rozijnen en kappertjes erbij. Breng op smaak met peper en nootmuskaat.

Snijd de Madame Jeanette een klein stukje in. Let op: dit is een hele hete Caribische peper. Snijd deze dus niet in blokjes, maar doe de hele, ingesneden peper bij de stoof en haal deze vóór het opdienen uit het gerecht (of laat hem weg).

Breng het geheel nu aan de kook en laat de stobá di galiña op laag vuur sudderen totdat de kip gaar is – dit duurt in ieder geval zo’n 45 minuten. Bereid ondertussen de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.

Als het goed is, ruikt je keuken nu al heerlijk. De saus is goed als deze redelijk dik is en niet wegloopt. Vergeet ook niet wat limoensap over je stobá di galiña te sprenkelen. Serveer met rijst en bakbanaan.

Kome dushi - eet smakelijk! Chef Jurino Ignacio is bekend van onder andere zijn eigen platform Antilliaans-eten.nl en zijn kookboeken over de Antilliaanse keuken.

Bekijk de video van het recept hieronder:

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden