Dit zijn de 5 beste vegan eiwitbronnen Beeld Getty Images
Dit zijn de 5 beste vegan eiwitbronnenBeeld Getty Images

Dit zijn de 5 beste vegan eiwitbronnen

Een keer geen vlees, vis, zuivel of ei eten is hartstikke gezond, diervriendelijk én duurzaam. Wel volgt dan al snel de vraag hóe je dan aan je eiwitten komt. Gelukkig zijn er heel veel voedingsmiddelen vol vegan eiwit.

Ruth SmeetsGetty Images

Eiwitten haal je toch vooral uit kip, vlees, kwark en ei? Nee, dus! Ook plantaardige producten zitten dikwijls bomvol eiwitten.

Het belang van eiwitten

Eiwitten (ofwel proteïne) zijn belangrijk om sterk en fit te blijven. Ze zijn belangrijke bouwstenen van je lichaam. Eiwitten bestaan uit verschillende aminozuren. De opbouw daarvan verschilt bij dierlijke en plantaardige eiwitbronnen. Dierlijke eiwitten hebben dezelfde samenstelling als onze eigen eiwitten (wij zijn immers ook dieren), maar plantaardige eiwitten bevatten minder essentiële aminozuren. Hier komt dan ook het idee vandaan dat je als vegetariër of veganist minder of onvoldoende eiwitten binnenkrijgt.

Dat is niet altijd het geval. Met een gezond en gevarieerd eetpatroon krijg je als vegetariër of veganist gewoon voldoende eiwitten binnen. Neem daarom onderstaande eiwitbronnen mee in je voedingspatroon.

Soja

Sojabonen zijn een heel goede eiwitbron. Met name in de Aziatische keuken wordt veel soja gebruikt, bijvoorbeeld in tofu en tempeh. Ook is er natuurlijk sojadrink, een van de bekendste plantaardige alternatieven voor melk. Houd je niet van sojaproducten? Bereid deze dan eens op een andere manier, bijvoorbeeld door je tofu of tempeh lekker te marineren. Probeer bijvoorbeeld deze pikante Chinese roerbak met paprika en tofu of deze sjasliek van spicy tofu met Thaise pindasaus.

Peulvruchten

Peulvruchtenzijn één van de beste plantaardige eiwitbronnen. Bonen, linzen en kikkererwten geven een heerlijk, romige structuur aan gerechten. Gebruik ze als vulling voor wraps en maak er stoofschotels, pastasauzen en hummus mee. Probeer deze krokante taco’s met vegavulling en yoghurtdip. Lekker!

Noten

Notenzitten boordevol eiwitten, dus het is altijd goed om ze toe te voegen aan je ontbijt of om een zakje bij je te hebben als snack! Amandelen bevatten met 21 gram eiwit per 100 gram de meeste eiwitten.

Granen

Je zou het misschien niet zeggen, maar brood is een goede eiwitbron, omdat het vol zit met (tarwe)granen. Ook havermout, spelt, rogge en gerst bevatten plantaardige eiwitten, net als de glutenvrije graansoorten boekweit, gierst en mais.

Quinoa

Quinoais geen graan, maar bestaat uit zaadjes. Het is een heel eiwitrijke bron en doet het goed als basis van curry’s en salades.

Met bovenstaande ingrediënten wordt het nóg makkelijker om af en toe een dag (of week) vegan te eten!

Of je als vegan niet lekker kunt snacken? Zeker wel! In onderstaande video deelt Sanne Vogel haar ultieme vegan snacks om van te watertanden. Pak die borrelplank er maar vast bij!

Bron: Lisagoesvegan.nl, Noten.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden