Koekjes bakken Beeld Getty Images/Tetra images RF
Koekjes bakkenBeeld Getty Images/Tetra images RF

Lekker lokaal

Dit zijn de 5 lekkerste streekkoekjes die je wilt proeven

In de supermarkt struikel je bijna over de hoeveelheid verschillende koekjes. Met chocola, glutenvrij en vegan of met een vulling van karamel-zeezout: de keuze is reuze. Toch blijven de ouderwetse streekkoekjes die je alleen kunt scoren bij de lokale bakker favoriet.

RedactieGetty Images/Tetra images RF

Deze vijf streekkoekjes moet je minstens één keer in je leven hebben geproefd.

Oranjekoek, Friesland

Suikerbrood, drabbelkoeken, roggebrood, keallepoaten en Fryske duumpkes: voor lekkernijen moet je bij de Friezen zijn. Nog zo’n favoriet die je niet kan overslaan als je in Friesland bent, is de oranjekoek. Dit is een dikke, rechthoekige koek met een laagje amandelspijs erin, een laag glazuur bovenop en een toef crème.

Urker dikkoek, Urk

Urk was tot 1939 een eiland. Twee keer per jaar kwamen maaiers van het vasteland over om op het eiland te maaien. Zij kregen een dikkoek - ook wel bekend als de Urker dikkoek of de maaierskoek- te eten en als warme maaltijd omdat het een stevige bodem legde. Niet alleen bij de maaiers, maar ook bij de vissers was deze koek erg geliefd. Deze streeklekkernij wordt gebakken in een pan en rijst tot wel 10 centimeter hoog

Eberhardje, Amsterdam

Hoewel het Eberhardje misschien niet officieel de titel ‘streekkoekje’ draagt, mag dit bijzondere koekje niet in het rijtje ontbreken. Op de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam koop je het Eberhardje, een koek in een hartjesvorm die is vernoemd naar burgemeester Eberhard van der Laan.

Arnhemse meisjes, Arnhem

Als je naar Arnhem gaat wil je een blik Arnhemse meisjes mee naar huis nemen. Deze ovale hardgebakken koekjes van gistdeeg zijn rijkelijk bestrooid met suiker en werden voor het eerst gebakken in 1829 door bakker Hagdorn. De koekjes zijn internationaal bekend onder de naam ‘Arnhem biscuits’. In het Hilton hotel in Groot-Brittanië staan ze zelfs op de dessertkaart.

Nonnevot, Limburg

Niet alleen de Friezen weten wat lekker is, ook de Limburgers kunnen er wat van. Dat vlaai de bekendste streeklekkernij in Limburg is, wist je misschien wel maar ken je ook nonnevot? Dit streekproduct in de vorm van een lus met een losse knoop lijkt een beetje op een donut en kun je alleen kopen vanaf een maand voor carnaval tot Aswoensdag.

Bron: HHB

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden