PREMIUMSurinaams recept

Een lekker grote schaal vol pittige garnalen

null Beeld

Dit is een gerecht met Chinese invloeden. En hiervoor gebruiken we alles van de garnalen, ook de koppen en de schalen. Gegarandeerd een feest op tafel.

Noni Kooiman

• 20 grote, ongepelde garnalen
• 6 bosuien
• 5 cm gember
• 1 rode adjuma peper
• 1 kleine ui
• 300 ml zonnebloemolie
• 2 tl minced garlic (uit een potje) of 2 fijngehakte tenen knoflook
• 2 el oestersaus
• 2 tl Chinese rijstwijn
• 1 tl suiker
• sesamolie
• chili-olie
• 5 takjes koriander
• zout

Bereidingstijd: 30 min. Kcal: 809 p.p.

Zo maak je de pittige garnalen:

Was de garnalen goed. Verwijder alle koppen en pel van 8 garnalen ook de lijfjes. Dep de ongepelde garnalen goed droog.

Snijd de bosuien in stukken van 5 cm en verdeel in 4 gelijke porties.

Schil de gember en snijd in dunne lucifers.

Verwijder eventueel de zaadlijsten van de peper en snijd hem in dunne ringen.

Snijd de ui in 6 parten.

Doe voor de soep de koppen en schillen van de garnalen met 1 deel van de bosui en 1/3 deel van de gember in een pan. Voeg 2 l water toe, breng aan de kook en laat 20 min. trekken op laag vuur.

Verhit intussen de zonnebloemolie in een wok tot circa 170 °C en bak hierin de ongepelde garnalen razendsnel gaar, circa 30 seconden is al genoeg. Schep ze met een schuimspaan uit de pan.

Haal de olie uit de pan, maar laat een klein laagje achter. Bak hierin de rest van de gember met de peper, de ui en 1 deel van de bosui op hoog vuur even aan.

Voeg knoflook en oestersaus toe en bak 1 min. mee.

Draai het vuur laag en roer de gebakken garnalen, rijstwijn en suiker erdoor.

Schep alles in een schaal en besprenkel met sesamolie en chili-olie. Zeef de bouillon en gooi de smaakmakers weg.

Breng de bouillon weer aan de kook en voeg de rest van de bosui en de gepelde garnalen toe. Kook ze in 2-3 min. gaar en zet het vuur uit.

Pluk de blaadjes van de koriander en doe deze in de soep. Breng op smaak met sesamolie, chili-olie en zout.

Warm welkom

In Suriname is het niet gebruikelijk om voor een specifiek aantal mensen te koken. Er kan altijd iemand komen aanwaaien en geen gast zal het huis hongerig verlaten. Daarom is het moeilijk om bij deze recepten precies te zijn over de porties. Maar voor wie wil weten waar-ie aan toe is: alle recepten zijn voor 4 grote eters óf voor 4 personen en een hongerige gast. De meeste gerechten zijn de volgende dag zelfs nog lekkerder, dus maak liever te veel dan te weinig.

Receptuur, tekst & foodstyling: Noni Kooiman | Fotografie: René Mesman, getty images | Styling: Valentijn Dirks

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden