PREMIUMUit de airfryer

Empanada gevuld met chorizo & mais

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Je kunt empanada’s, knapperig gebakken deegflapjes, vullen met van álles. Zoals met chorizo en mais.

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Voor 10 empanada’s

• 10 plakjes kant-en-klaar hartigetaartdeeg

óf:
• 250 g bloem
• 1½ tl zout
• 125 g koude boter, in blokjes
• 1 ei
• 1 el azijn
• drup ijswater

Maissalade
• korrels van 2 voorgekookte maiskolven of 1 blikje mais à 300 g
• 2 el boter
• 1 rode ui, fijngehakt
• 1 tl komijnzaadjes, kort gebakken in een droge koekenpan
• 2 limoenen, rasp en sap
• ½ rode paprika, in fijne blokjes
• 1 jalapeño, fijngehakt
• 3 el zure room
• 75 g feta
• 25 g koriander, fijngehakt
• 150 g chorizo, in fijne blokjes
• zeezout
• versgemalen zwarte peper
• tomatensalsa en zure room erbij (optioneel)

Bereiden deeg: 15 min. Wachttijd: 1 uur. Bereiden vulling: 20 min. Bakken: 15 min. Kcal.: 330 p.st.

Zo maak je de empanada gevuld met chorizo & mais:

Zeef bloem en zout boven een grote kom en meng de boterblokjes er met schone handen (of in de keukenmachine) door tot het een grofkorrelig mengsel is.

Klop het ei los met de azijn, giet dit erbij en kneed tot het deeg samenkomt. Voeg een drup ijswater toe als het nog te droog is. Kneed niet te lang, gewoon tot het samenkomt, je mag nog stukjes boter zien.

Verpak het deeg in folie en laat 1 uur rusten zodat het vocht zich goed kan verdelen. Hierna is het deeg makkelijker uit te rollen. Bak voor de vulling de maiskorrels in de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur 8-10 min. tot ze gaan blakeren. Meng de gebakken mais met de ui, komijnzaad, limoenrasp en -sap, paprika en jalapeño. Schep zure room, feta, koriander en chorizo erdoor, breng op smaak met zout en peper en zet de salade opzij tot gebruik. Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht tot een lap van 3-4 mm dik en steek er met een kom cirkels uit. Veeg de restjes deeg bij elkaar, rol opnieuw uit en steek meer cirkels uit. Ga door tot al het deeg op is. Of gebruik ontdooid kant-en-klaar deeg.

Verwarm de airfryer voor op 180 °C.

Verdeel de salade over de deeglapjes, vouw ze dicht en druk de randen aan met een vork.

Bak de empanada’s in porties in 15 min. goudbruin. Heb je een grillpan voor de airfryer dan kan die onderin, maar zonder lukte het mij ook.

Styling: Annemieke Paarlberg. | Foodstyling: Ajda Mehmet. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Karwei, kringloopwinkel, La Folie Antiek, Sissy-Boy Homeland, Van Manen aan Tafel, Xenos

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden