PREMIUMRecept

Falafel van witte bonen met koolsalade & tahin

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Deze knapperige balletjes worden meestal gemaakt van kikkererwten, maar je kunt falafel ook maken van witte bonen en er zelfs biet aan toevoegen. Kortom: laat je inspireren!

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Je kunt de gedroogde witte bonen vervangen door gedroogde kikkererwten.

Voor 4 personen falafel
• 200 g gedroogde witte bonen
• 1 kleine ui, grof gehakt
• 2 tenen knoflook, grof gehakt
• 15 g platte peterselie, grof gehakt
• 15 g koriander, grof gehakt
• ½ tl zeezout
• 1 kleine tl bakpoeder
• 800 ml olie, om in te frituren

Rodekoolsalade
• ½ rodekool, flinterdun gesneden
• ½ tl zeezout
• versgemalen zwarte peper
• 1 citroen, rasp en sap
• 2 el extra vierge olijfolie

Verder nodig
• 8 el witte tahin
• 1 avocado, in dunne plakjes
• 4 grote pita’s

Bereidingstijd: 25 min. Kcal: 520 p.p.

Zo maak je de falafel van witte bonen:

Laat de witte bonen in een kom met ruim water ten minste 8 uur weken. Giet ze daarna af, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken. De rodekoolsalade kun je ook 1 dag van tevoren maken. Wrijf de reepjes rodekool stevig in met het zout, versgemalen peper, 1 el citroensap en de olijfolie zodat ze wat zachter worden. Breng eventueel extra op smaak met meer citroensap, zout en/of olie.

Meng de tahin met de rest van het citroensap en 3-4 el water tot een dunne saus, deze heet techina. Breng op smaak met zout en peper.

Maal in een keukenmachine alle ingrediënten voor de falafel tot grove puree.

Verhit de olie in een ruime (frituur)pan tot 180 °C.

Maak met natte handen van het bonenmengsel balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze op een bord. Bak de falafel in de hete olie in porties in 4-5 min. gaar en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de pita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snijd de pita’s open en vul ze met een laagje techina, enkele balletjes falafel, wat rodekoolsalade, plakjes avocado, nog wat falafel en extra techina.

Styling: Annemieke Paarlberg. | Foodstyling: Ajda Mehmet. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Dille & Kamille, Eland & van der Helst, Het Keramiekkantoor, Sjakies, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden