Feestdrankje en -hapje: cranberry spritz & blini’s met steak
Verwelkom je gasten met een frisse cocktail en een lekkere bite deze kerst.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
BUBBEL
• 100 ml wodka
• 1 limoen, in kwarten
• 2 takken rozemarijn + extra om te garneren
• ijsblokjes
• 320 ml cranberrylimonade
• 180 ml cava of champagne
• cocktailshaker
BITE
• 3 el zure room
• 1 el mierikswortel
• versgemalen zwarte peper
• zout
• roomboter
• 250 g biefstuk, op kamertemperatuur
• 2 takjes rozemarijn
• 8-12 blini’s
• cranberrysaus (kant-en-klaar)
• waterkers (optioneel)
Bereiden: 30 min.
Zo maak je de cranberry spritz:
Maak steeds 2 cocktails tegelijk. Doe 50 ml wodka, 2 kwarten limoen en 1 tak rozemarijn in een cocktailshaker (of in een grote, afsluitbare pot). Voeg ijsblokjes toe en schud stevig.
Voeg dan de helft van de cranberrylimonade toe en verdeel alles door een zeefje over 2 glazen.
Schenk in elk glas 45 ml cava erbij en garneer met 1 takje rozemarijn.
Zo maak je de blini met steak:
Meng room en mierikswortel en breng op smaak met peper en zout.
Verhit wat roomboter in een koekenpan, bestrooi de biefstuk aan beide kanten met peper en zout en bak in 4-6 min. medium rare. Voeg halverwege de rozemarijn toe.
Laat de biefstuk na het bakken enkele min. rusten.
Verwarm de blini’s volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de biefstuk in dunne plakjes, verdeel die over de blini’s inclusief de saus uit de pan.
Garneer met de mierikswortelroom, cranberrysaus, extra gemalen peper en waterkers.
Styling: Cyn Ferdinandus Fotografie: Jeroen van der Spek