PREMIUM

Feesthapje kerst: pompoenbaklava met feta & walnoten

pompoenbaklava Beeld Eric van Lokven
pompoenbaklavaBeeld Eric van Lokven

Een klassiek gerecht met een twist: deze pompoenbaklava met feta en walnoten wordt vast en zeker een hit bij jouw gasten. Zo maak je het.

Bart StuartEric van Lokven

Voor 30 stukjes:

• 400 g flespompoen, geschild, in blokjes
• 150 g kikkererwten, uitgelekt
• 1/2 el shoarma­kruiden
• 3 el olijfolie
• 2 sjalotjes, gesnipperd
• 1 teen ­knoflook, fijngehakt
• 1/2 bosje bladpeterselie, fijn­gehakt
• 5 takjes oregano, blaadjes fijn­gehakt
• 50 g groene olijven zonder pit, ­fijngehakt
• 100 g feta, verkruimeld
• 150 g walnoten, grof gehakt
• peper
• zout
• 40 g boter
• 5 vellen filodeeg
• ­sesamzaad

EXTRA
• bakplaat
• bakpapier

Bereidingstijd: 50 min. Oventijd: 20 min.

Zo maak je de pompoenbaklava:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Hussel de pompoen met de kikkererwten, shoarmakruiden en 1 el olijfolie. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 20 min. Laat afkoelen en prak dan tot grove puree.

Verhit intussen in een koekenpan 1 el olijfolie en fruit sjalot en knoflook tot ze geuren. Strooi peterselie en oregano over de gebakken sjalotten en laat afkoelen. Meng de olijven, feta en walnoten met de pompoenpuree en het ­sjalotmengsel en breng op smaak met peper en zout. Smelt de boter en meng met 1 el olijfolie.

Leg het stapeltje filodeeg met de korte kant naar je toe op een schoon werkblad. Bestrijk het bovenste vel met boter-oliemengsel, schep wat vulling aan het begin van het vel en rol op. Leg het met de vouwnaad naar beneden. Maak zo nog 4 rolletjes. Snijd elk rolletje in 6 stukken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Kwast de bovenkanten in met het botermengsel, bestrooi met ­sesam en bak de baklava in 20 min. goudbruin in de hete oven. Serveer handwarm.

Tip: lekker met gemarineerde feta: doe feta in een schaaltje met wat olijven, een pepertje, plakjes citroen, knoflook en een paar takjes kruiden en een flinke scheut olijfolie. Zet dit 10 min. in de oven bij de baklava en laat dan afkoelen.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Bart Stuart

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden