PREMIUM

Feesthapjes kerst: kerstballetjes van geitenkaas & homemade crackers met karwij- en venkelzaad

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Je kunt allerlei kleuren en smaken gebruiken als jasje, denk aan maan- of sesamzaad (met een snuf kurkuma!), amandelschaafsel, fijngehakte cranberry’s, pistachenoten of bieslook.

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Geitenkaasbonbons
• 300 g zachte geitenkaasschijfjes
• 18 hazelnoten zonder vlies, kort geroosterd in een droge koekenpan
• 8 el sumak
• 9 el pompoenpitten, fijngemalen in het molentje van de staafmixer

Voorbereiden: 10 min. Bereiden: 1 min. Kcal.: 85 p.st. (Voor 18 balletjes)

Voorbereiden: Rol met vochtige handen balletjes van de plakjes geitenkaas en verstop in ieder balletje een hazelnoot.
Doe de gemalen pompoenpitten en de sumak in aparte schaaltjes en rol de helft van de balletjes door het ene schaaltje en de helft door het andere.
Bewaar ze op een bord in de koelkast, afgedekt met folie.

Bereiden: Serveer de geitenkaasbonbons met (zelfgemaakte) zadencrackers.
Je kunt het recept ook gemakkelijk ver(drie)dubbelen en er een kleurige kerstkrans van vormen op een mooi bord.

Zadencrackers
Zó simpel en zó lekker!

• 200 g bloem
• 100 g boekweitmeel
• ½ tl zout
• 2 el olijfolie
• 2 tl karwijzaad
• 2 tl venkelzaad

Voorbereiden: 10 min. Bereiden: 15 min. Kcal.: 75 p.st. (Voor 16 crackers)

Voorbereiden: Meng in een kom bloem, meel en zout.
Doe er 50 ml water en 2 el olie bij en roer met een pollepel tot zich een bal vormt.
Voeg meer water toe als dat nodig is om mooi deeg te vormen, max. 100 ml.
Leg het deeg tussen 2 vellen bakpapier en rol zo dun mogelijk uit.
Verwijder het bovenste vel, bestrooi het deeg met karwij- en venkelzaad, leg het bakpapier terug en rol er nog een keer voorzichtig met de deegroller overheen zodat de zaadjes vastzitten.
Snijd met een pizzaroller of scherp mes 16 rechthoeken uit het deeg.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak de crackers in 15 min. in het midden van de oven gaar en krokant.
Maak de crackers los van elkaar en serveer ze bij de geitenkaasbonbons.

Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Dille & Kamille, Eland & Vanderhelst, Keramiek van Karen Knispel, Marjoke de Heer, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden