PREMIUMrecept
Focaccia met langoustines & zalm
Focaccia/pizza met langoustines of gamba’s, zalm & sappige cherrytomaatjes.
Voor 4 personen
• 2 zakjes gedroogde gist
• 680 ml lauwwarm water
• 4 el olijfolie
• 1 tl suiker
• 1 kg 00 bloem
• 1 tl zout
• 50 ml olijfolie
• 1 el zoutvlokken, bijv. Maldon
• 300 g cherry-trostomaatjes
• 2 zoete tomaten, in plakjes
• 750 g gamba’s of langoustines
• 300 g rauwe zalm, in plakjes
• ½ gekonfijte citroen (AH Le Souq)
• 3 takjes oregano, de blaadjes
• ½ bosje basilicum, de blaadjes
Extra nodig
• Deegroller, pizzasteen, pizzaschep
Bereiden: 35-40 min. Wachttijd: 2 uur en 20 min. Kcal.: 760 p.p.
Los de gist op in het lauwe water, roer er dan 4 el olijfolie en 1 tl suiker door en laat enkele min. staan. Doe de bloem in een grote kom en meng met het zout. Maak een kuiltje in het midden en schenk het gistmengsel erbij. Meng tot een egaal en glad deeg, dek de kom af en laat 1,5 uur rijzen op een warme plek.
Steek de pizzaoven aan laat op temperatuur komen. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad, verdeel het in tweeën en rol uit tot ronde focaccia’s van 1-2 cm dik. Strooi wat bloem op een grote bakplaat en leg de focaccia’s erop. Laat ze nog 20 min rijzen. Verdeel de olijfolie over de bodems en bestrooi ze met zoutvlokken. Duw met de knokkels diepe kuiltjes in het deeg. Leg de cherrytomaatjes, tomatenplakjes en schaaldieren erop en bak in de pizzaoven tot het deeg gaar is.
Verwijder de pitjes van de citroen, snijd in stukjes en schep ze op de plakjes zalm. Garneer hiermee de focaccia en bestrooi met oregano- en basilicumblaadjes.
Met verse vis
Italiaanse pizza’s staan bekend om hun eenvoud; naast tomatensaus en kaas zitten er vaak maar een of twee toppings op. Deze pizza met gamba’s en verse zalm wordt zelfs zónder tomatensaus gemaakt.
Receptuur: Valentijn Dirks | Styling: Annemieke Paarlberg. | M.M.V.: Studio Feliz (parasol, manden), de Bijenkorf (servies), Pizzahoutoven.eu