Frozen frikandellen on a wooden board. Beeld Getty Images
Frozen frikandellen on a wooden board.Beeld Getty Images

Foodies met een voorliefde voor frikandellen, opgelet: dit recept is voor jou

Wil je graag eens de blits maken in de keuken, maar blijf je tegelijkertijd dicht bij je Nederlandse ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’-roots? Speciaal voor jou hebben we een recept dat precies op je wensen aansluit: frikandellen, maar dan in een chique jasje. We noemen deze kruising met boeuf Wellington – zit je stevig? – Frikandellington.

Milou WindhorstGetty Images

Het was Timo de Beurs, een slagerszoon turned chefkok, die de wereld met dit ‘culinaire hoogstandje’ liet kennismaken. Aan de gastronomische website Foodtube legt hij uit hoe, wat en waarom.

Als een cadeautje

Hoewel je voor frikandellen uit de diepvries kunt gaan, is het natuurlijk ook een optie om ze zelf te maken, zoals Timo in onderstaande video demonstreert. Hoe dan ook zorg je ervoor dat je het vlees rijkelijk onderdompelt in ketchup en/of curry – wat jij het lekkerst vindt. Vervolgens rol je ze in een stuk korstdeeg. Je gebruikt eigeel als ‘lijm’ om het vlees aan het deeg te laten plakken. ‘Net als een cadeautje’ vouw je de zijkanten naar binnen, tipt Timo. Overtollig deeg snijd je weg. Leg je creatie op een stuk bakpapier, bestrijk de boven- en zijkant met nog wat overgebleven eigeel en laat goed opdrogen.

Goudbruin en gaar

De echte pro’s onder ons bedekken de Frikandellington met een extra laagje deeg met de kenmerkende ‘frikandelbroodjesgaten’ (zie video onderaan). Bak het spul twintig minuten in een voorverwarmde oven op 210 graden. Goudbruin = go. Let wel even op de onderkant, en dan met name of die goed gaar is. Als het deeg dof van kleur is en het vlees niet gaat hangen als je de Frikandellington optilt, zit je gebakken (haha). Heb je toch een natte bodem, wanhoop dan niet: in Engeland geven ze dat juist de voorkeur aan. Eet smakelijk!

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden