Plaattaart Beeld Saskia van Osnabrugge
PlaattaartBeeld Saskia van Osnabrugge

Fris en gezond: plaattaart met groenten van Yvette van Boven

Lekker als lunch of bijgerecht tijdens het diner: deze plaattaart met courgette, paprika en gedroogde tomaat van tv-chef Yvette van Boven is altijd een goed idee. Je zet ‘m binnen een halfuur op tafel. Let op: het deeg moet wel drie uur rijzen.

Recept

Foccacciabrood is de basis voor deze plaattaart. Daarom delen we eerst het recept voor foccacciadeeg, wel zo handig.

Dit heb je nodig voor foccacciabrood:

  • 12 gram instantgist
  • 1 eetlepel honing
  • 200 milliliter lauwwarm water
  • 350 gram bloem
  • 50 milliliter goede olijfolie, plus extra
  • een halve theelepel zeezout

Zo maak je de foccaccia:

  1. Roer de gist, honing en water in een grote kom.
  2. Laat 7 minuten staan tot de gist gaat schuimen en is opgelost.
  3. Roer de helft van de bloem erdoor, het hoeft niet helemaal glad te zijn.
  4. Dek af met vershoudfolie en laat 45 minuten staan.
  5. Kneed dan de olijfolie, de rest van de bloem en het zeezout erdoor tot een samenhangend deeg.
  6. Kneed 10 minuten verder op een met bloem bestoven aanrecht, voeg meer bloem toe als het deeg te plakkerig is.
  7. Laat nog 1 uur afgedekt narijzen in een licht met olie ingevette beslagkom.

Tijd voor de groenten! Dit heb je nodig voor het beleg:

  • 180 milliliter passata
  • snuf zout
  • snuf suiker
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel olijfolie
  • 400 gram mozzarella (géén buffelmozzarella!), geraspt
  • 1 courgette, in dunne schijfjes
  • 1 groene paprika, in dunne ringen
  • 6 zongedroogde tomaten op olie, in stukjes
  • 30 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • snuf chilivlokken (optioneel)

Zo ga je verder met de plaattaart:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Maak de saus door de passata met zout, suiker, oregano en olijfolie in een kommetje te mengen. Zet de saus daarna even opzij.
  3. Rol of rek het deeg uit op een ingevette bakplaat en duw het met de vingers uit elkaar om een rechthoek (of welke vorm dan ook) te vormen.
  4. Verdeel de saus in een heel dunne laag over het deeg. Je moet het deeg nog door de saus kunnen zien, het kan dat er wat saus overblijft.
  5. Verdeel de mozzarella er gelijkmatig over en beleg met de courgette, paprika en zongedroogde tomaat.
  6. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en eventueel met chilivlokken.
  7. Bak het brood in het midden van de oven in zo’n 25 minuten goudbruin. Laat iets afkoelen en snijd in porties. Tip: lekker met sla erbij!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Styling: Annemieke Paarlberg. Bereiding: Jessica Lek. Productie. Illustraties en receptuur: Studio Yvette van Boven. Assistent Yvette: Charlot van Scheijen

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden