PREMIUMfriese zoetigheid

Fryske dúmkes met amandelen en gember

null Beeld Jan Luijk
Beeld Jan Luijk

Haal een beetje Friesland in huis met deze Fryske dúmkes. Anijskoekjes met amandelen, in plaats van hazelnoot, citroenrasp en stukjes gember.

Dosia BrewerJan Luijk

Voor ca. 25 koekjes Fryse dúmkes:

• 4 tl anijszaad
• 100 g boter op kamertemperatuur
• 110 g lichtbruine basterdsuiker
• 20 ml melk
• ¼ tl kaneelpoeder
• 50 gehakte amandelen
• rasp van 1 (biologische) citroen
• 50 g stemgember, in kleine stukjes
• 1 losgeklopt ei
• 200 g bloem
• 1 tl bakpoeder

Vijzel de helft van het anijszaad fijn. Houd ½ tl zaad apart om te versieren. Kneed de boter, basterdsuiker, melk, kaneel, de rest van het anijspoeder en –zaad, amandelen, citroenrasp, de helft van de gember en de helft van het ei goed door elkaar.

Kneed er snel de bloem met het bakpoeder en een snufje zout door, verdeel in vier stukken en rol er strengen van ca. cm dik van. Pak in plasticfolie en laat in de koelkast ca. 2 uur rusten en opstijven.

Verwarm de oven voor op 160 °C. Neem het deeg uit de koelkast en snijd er koekjes van 2 cm van. Druk ze iets plat en bestrijk met wat losgeklopt ei. Leg ze op een bakblik bekleed met bakpapier en versier met het achtergehouden anijszaad en gember.

Bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 20 min. bruin en gaar. Neem uit de oven en laat op het bakblik afkoelen.

Receptuur: Dosia Brewer | Fotografie: Jan Luijk | Styling: Ingrid van Kuringen

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden