koken

Fun fruit

Jan Luijk Beeld Jan Luijk
Jan LuijkBeeld Jan Luijk

Fun met fruit! We maken zelf de lekkerste (volwassen) ijslolly’s, cocktails en mocktails. O ja, én ijsklontjes, want daar kun je alle kanten mee op. Ik ben al verslaafd, nu jullie nog.

Fruit-ijsklontjes

Stukjes aardbei, meloen, perzik, citrusfruit, halve druiven of hele frambozen en blauwe bessen: allemaal klaar om te shinen in ijs.

Ingrediënten: fruit naar keuze • water, transparant sap of thee • ijsklontjeshouder

Leg in elk vakje van de ijsklontjeshouder een stukje fruit. Vul voorzichtig af met water, sap of thee. De benodigde hoeveelheid hangt af van de grootte van de ijsklontjeshouder. Zet de houder minimaal 4 uur (maar beter een nacht) in de vriezer.

null Beeld

alcoholvrij • Frambozen-shrub met fruitijs-klontjes

Een shrub is een drankje op basis van azijn, suiker en fruit, met (bruis)water. Voor de frambozenpuree kun je ook minder mooi fruit gebruiken

Voor 4 glazen:

• 500 g frambozen

• 75 g honing

• 100 ml appelcider-azijn

• de blaadjes van 20 g verse munt

• 1 1iter bruisend bronwater

• fruitijsklontjes (zie recept)

Bereidingstijd: 10 min.

Wachttijd: 1 nacht.

Kcal.: 128 per glas.

Schep de helft van de frambozen in een grote kom en plet ze licht. Giet de honing erover, roer goed door en dek af met een bord. Zet een nacht in de koelkast. Roer de volgende dag de azijn erdoor en zeef de frambozenpuree in een fijne zeef boven een wijde kan of schaal. Druk met de bolle kant van een lepel het sap uit de fruitmoes. Voeg de overgebleven frambozen, de muntblaadjes, het bronwater en de ijsklontjes toe. Schep voorzichtig om en serveer.

null Beeld

Mojito-ijslolly’s

Een klassieke cocktail als ijslolly! Verrassende en verfrissende traktatie rond borreltijd.

Voor 6 ijslolly’s:

• 125 g fijne kristalsuiker

• 450 ml water

• 3 takjes verse munt

• 4 limoenen, sap en rasp

• 75 ml witte rum

Extra nodig:

• 6 ijslollyvormpjes (totaalinhoud ca. 700 ml)

Bereidingstijd: 15 min.

Wachten: 6 uur.

Kcal.: 120 per ijslolly.

Verwarm de suiker met het water tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur. Kneus de stelen en de helft van de muntblaadjes in een vijzel en voeg met de limoenrasp toe aan de siroop. Laat helemaal afkoelen (minstens 2 uur). Hoe langer het trekt, hoe sterker de smaak. Zeef de siroop boven een schenkkan. Gooi de takjes en blaadjes weg. Roer het limoensap en de rum door de heldere siroop. Verdeel de andere helft van de muntblaadjes over de ijslollyvormpjes en vul af met het mojitomengsel. Dek af en steek er stokjes in. Zet de ijsjes minimaal 4 uur in de vriezer.

null Beeld
null Beeld

Paletas van mango en limoen met chilivlokken

Grotemensenijsjes! Steeds meer supermarkten verkopen pul biber. Deze Turkse rodepepervlokken zijn wat milder dan reguliere chilivlokken. Aanrader!

Voor 6 ijslolly’s:

• 160 g kristalsuiker

• 2 limoenen, groene schil in reepjes gesneden met een dunschiller en sap

• 400 g bevroren mangostukjes

• ¼ tl chilivlokken (of ½ tl pul biber).

Extra nodig:

• keukenmachine

• 6 ijslollyvompjes (totaalinhoud ca. 600 ml)

Bereidingstijd: 10 min.

Wachten: 4 uur.

Kcal.: 123 per portie.

Breng 160 ml water met de suiker en limoenschil aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en zet het vuur uit. Laat een halfuurtje afkoelen en vis de schillen eruit. Pureer de mangoblokjes met de suikersiroop en het limoensap glad in de keukenmachine. Voeg de chilivlokken toe en pulseer nog een paar keer. Verdeel het mangomengsel over de ijsvormpjes, steek de stokjes erin en zet minimaal 4 uur in de vriezer.

null Beeld

Rabarber-venkel fizz

Met dit recept maak je meer rabarber-venkelsiroop dan nodig voor deze cocktail. De siroop is óók een ultiem fris zomerdrankje. Beetje bruiswater erbij, schijfje citroen of limoen. Voilà!

Voor 500 ml siroop:

• 300 g kristalsuiker

• 4 grote stengels rabarber (ca. 600 g), draden verwijderd en in plakjes gesneden (snijd eventueel met een dunschiller een paar linten van de stengels voor garnering)

• 1 el venkelzaad

• ½ vanillestokje, gehalveerd en merg eruit geschraapt.

Voor 8 cocktails:

• 900 ml bruiswater (of gingerale)

• 360 ml wodka

• 50 ml limoensap

• 120 ml rabarber-venkelsiroop

• snuf zout

• 4 grote handenvol crushed ice (of plet gewoon ijsklontjes in een theedoek met een deegroller)

Bereidingstijd: 20 min.

Wachten: 2 uur.

Kcal.: 135 per glas.

Breng de suiker met 100 ml water, de plakjes rabarber, het venkelzaad, vanillemerg en -stokje aan de kook in een kleine pan. Laat een kwartiertje koken tot een siroop ontstaat en de rabarber zachter wordt. Giet door een fijne zeef en druk met de bolle kant van een lepel het vocht uit de groente. Laat minstens 2 uur afkoelen en bewaar in de koelkast tot gebruik. In een schone fles is de siroop minstens 2 weken houdbaar in de koelkast. Roer de ingrediënten voor de cocktail door elkaar tot het mengsel goed koud is en giet over in een grote glazen kom. Serveer de cocktail in mooie glazen en met meer ijs naar smaak.

null Beeld
null Beeld

Gin-tonic met vlierbloesem-siroop & fleurige fruitijsklontjes

Een oude bekende in een nieuwe jas: met vlierbloesem en grapefruit.

Voor 2 royale cocktails:

½ grapefruit, in 4 parten

• fruitijsklontjes (zie recept)

• 2 el vlierbloesemsiroop

• 100 ml gin

• 280 ml tonic.

Extra nodig:

• gin-tonicglazen of extra grote wijnglazen

Bereidingstijd: 10 min.

Kcal.: 145 per glas.

Pers per glas 1 partje grapefruit uit en bewaar de andere partjes. Doe in elk glas 2 fruitijsklontjes en roer. Giet in elk glas 1 el vlierbloesemsiroop, schenk de gin en tonic erbij en roer flink. Voeg eventueel nog een derde klontje ijs toe en serveer direct.

Coole klontjes

Eetbare bloemen in ijs zijn perfect voor in de gin-tonic met vlierbessen en grapefruit.

Ingrediënten: eetbare bloemen • grapefruitsap (vers of uit een pak) • ijsklontjeshouder

Verdeel de eetbare bloemen over een ijsklontjeshouder. Vul voorzichtig af met het grapefruitsap. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van de grootte van de ijsklontjeshouder. Zet de houder minimaal 4 uur (maar beter een nacht) in de vriezer.

null Beeld

Zomerpunch met aardbei & gember

In deze punch vangen we de lekkerste smaken van de zomer. Zonder alcohol, dus lekker voor iedereen.

Voor 4 glazen:

• 4-5 takjes basilicum

• 250 g aardbeien, ontdaan van kroontjes en gehalveerd

• 2 limoenen, sap

• 4 dunne schijfjes verse gember

• ½ komkommer, in flinterdunne schijfjes

• 4-6 el gembersiroop

• 1 handvol ijsklontjes naar keuze (met fruit, bloemen of bijvoorbeeld basilicum)

• 1 liter gingerale

Bereidingstijd: 10 min.

Kcal.: 110 per glas.

Kneus de basilicum licht in een vijzel en doe de blaadjes in een grote kan, vaas of kom. Voeg de aardbeien, het limoensap, de gemberschijfjes en -siroop toe en roer voorzichtig. Doe nu de ijsklontjes erbij en vul af met de gingerale.

Eetbare bloemen

Er is genoeg te plukken, onbespoten natuurlijk!

Viooltjes • Oost-Indische kers • Rozenblaadjes • Bloemen van kruiden, zoals rozemarijn, munt of venkel • Kamperfoeliebloemen uit de tuin • Lievevrouwebedstro • Duizendblad-bloempjes • Bloemblaadjes van goudsbloemen en afrikaantjes • Phlox • Klaver • Vlierbloesem • Madeliefjes • Lavendel

  • Fotografie: Jan Luijk. Assistent fotografie: Stan Koolen. Styling: Nanouk van Ramshorst. Bereiding: Noni Kooiman.Productie, illustraties en receptuur: Studio Yvette van Boven. Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. M.m.v. Duikelman
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden