PREMIUMRecept

Gekonfijte witvis met amandelen

null Beeld

Voor dit viswit recept gebruik je heel veel olie, maar die hoef je niet op te eten – of weg te gooien. Zeef ’m na het afkoelen, giet in een schone fles en gebruik om in te bakken bijvoorbeeld.

Yvette van Boven

Voor 2 personen

Gebakken amandelen
• 60 ml olijfolie
• 70 g witte amandelen

Gekonfijte witvis
• 1 citroen, in dunne plakjes
• 250-300 g witvis, zoals kabeljauw of schelvis
• zeezout en versgemalen peper
• 300 ml milde olijfolie
• 3 el milde rozenharissa (van Souq bij AH bijvoorbeeld, of ½ el scherpe harissa)

Voorbereiden: 8 min. Bereiden: 5 min. Oventijd: 30-45 min. Kcal: 360 p.p.

Voorbereiden

Verhit 60 ml olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de amandelen in een paar min. licht goudbruin. Zet het vuur uit, schep de amandelen uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie.

Zo maak je de witvis:

Verwarm de oven voor op 140 °C. Verdeel de plakjes citroen over een kleine ovenschaal, leg de vis erop en bestrooi met zout en peper. Meng de bewaarde amandelolie en 300 ml nieuwe olie met de rozenharissa en giet dit over de vis. Bak de vis 30-45 min. in de oven tot hij net uit ­elkaar valt maar nog een beetje glazig is van­binnen. Hoelang dat duurt, hangt af van de dikte van de vis. Schep de vis uit de schaal, besprenkel met wat ­harissa-olie en bestrooi met gebakken amandelen. Lekker met gestoomde broccoli of bimi, groene sla, knapperig brood, open lasagne (gang hiervoor) of andere pasta.

Fotografie: Eric van Lokven. | Styling: Ingrid van Kuringen. | Foodstyling: Noor Boers. | Productie en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.m.v. Cor Unum, H&M Home, kringloopwinkel, Sissy-Boy, Van Manen aan Tafel

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden