koken

Glansrijk GESLAAGD

null Beeld

Zomers, oergezond, makkelijk en snel: we eten lekker vis! Niets is toch feestelijker dan zo’n glanzende vis op tafel? Daarmee is elk diner meteen geslaagd.

null Beeld

Makreel met citroenolie en gele tomaatjes

Verse makreel zit vol goede vetten, is goedkoop, kan verantwoord worden gevangen én is hartstikke lekker.

Voor 4 personen

• 100 ml olijfolie

• 1 citroen, het geel van de schil in repen gesneden met een dunschiller

• 1 bol venkel, in flinterdunne plakken

• 750 g verse makreel, gefileerd (vraag de visboer)

• zeezout

• versgemalen peper

• 250 g gele cherrytomaatjes, gehalveerd

• 80 g groene olijven, ontpit

• 75 g witte amandelen

• stokbrood

Bereidingstijd: 25 min.

Kcal.: 610 p.p.

Verwarm de olie met de citroenschil op laag vuur in een steelpan tot het bijna kookt, dat duurt zo’n 10 min. Zet dan het vuur uit, de olie mag niet koken, en laat minstens 20 min. (liever een hele nacht) trekken. Haal de schil dan met een tang uit de olie. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de plakken venkel over de bodem van een ovenschaal, leg de filets erop met de huidkant naar boven en breng op smaak met zout en peper. Besprenkel met wat citroenolie en verdeel de tomaten en olijven eromheen. Bak in het midden van de oven tot de vis nét gaar is, afhankelijk van de dikte van de filets 8-10 min. Test dit door een metalen spies in het dikste deel te steken. Als hij daarna warm aanvoelt, is de vis goed. Rooster intussen in een droge koekenpan de amandelen. Bestrooi de vis met de amandelen. Serveer met stokbrood en de rest van de citroenolie.

null Beeld

Gegrilde sardines met kruidige krieltjessalade

Sardines kennen we vooral uit blik, maar ook vers zijn ze onweerstaanbaar. Snel klaar ook, zeker als de visboer ze alvast heeft schoongemaakt.

Voor 4 personen

• 800 g krieltjes

• zeezout

• 60 ml olijfolie

• 1 ingemaakte citroen, vruchtvlees verwijderd, schil in blokjes, evt. te vervangen door rasp van 1 citroen

• 2 el appelcider- of witte wijnazijn

• versgemalen peper

• 25 g bieslook, fijngehakt

• 15 g dille, fijngehakt

• 5 stengels bleekselderij, in dunne schijfjes, evt. blad fijngehakt

• 12 sardines, schoongemaakt, grote graten verwijderd en ontschubd (vraag de visboer)

Bereidingstijd: 25 min.

Kcal.: 510 p.p.

Kook de krieltjes in flink gezouten water beetgaar in 12-15 min. Giet af en laat iets afkoelen. Klop intussen een dressing van de olijfolie, ingemaakte citroenschil en azijn (of 2 el citroensap en 1 tl citroenrasp), zout en peper naar smaak. Meng hier ¾ van de bieslook en dille doorheen. Plet de krieltjes een beetje met een vork of met de hand en schep de nog enigszins warme krieltjes (dan nemen ze de dressing beter op) en bleekselderij inclusief blad door de dressing. Proef en voeg eventueel extra zout, peper, azijn of citroensap toe. Bestrooi de sardines aan de binnen- en buitenkant met zout en peper. Verhit een grillpan of barbecue tot gloeiend heet en bak de sardines 5-7 min. Keer ze regelmatig. Bestrooi de salade met de overgebleven kruiden en serveer met de sardines.

null Beeld
null Beeld

Tongschar met venkel, olijven en sinaasappel

Weer eens een ander visje: tongschar. In de buurt gevangen en heerlijk zacht van smaak.

Voor 4 personen

• 4 dubbele tongscharfilets met vel (vraag de visboer)

• 2 el crème fraîche

• zeezout

• versgemalen zwarte peper

• 2 venkelknollen, in zo dun mogelijke schijfjes, bewaar het groen

• 1 sinaasappel, dik geschild en in plakjes, deze weer in kwarten gesneden

• pot (ca. 240 g) groene olijven op zuur, zonder pit, gehalveerd

• 1 groene peper, zaadlijsten verwijderd en ringen

• 4 el olijfolie

• sap van 2 citroenen

• paar takjes dille en/of basilicum, grofgehakt

Bereidingstijd: 30 min.

Kcal.: 370 p.p. (excl. bijgerechten)

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de filets op de huid op een tray of dienblad, bestrijk ze met een lik crème fraîche, bestrooi met zout en peper en zet opzij. Meng in een groot bakblik bekleed met bakpapier de schijfjes venkel met de sinaasappelstukjes, olijven en groene peper. Meng de helft van de olijfolie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schuif de oven in en bak in 20 min. beetgaar. Verdeel dan de ingesmeerde visfilets erover, besprenkel alles met citroensap en de rest van de olijfolie en bak de vis in circa 10 min. gaar. Bestrooi met fijngehakt venkeltoppengroen, dille en eventueel wat blaadjes basilicum en serveer meteen. Lekker met brood of gestoomde aardappels.

null Beeld
null Beeld

Gegrilde dorade met mango-avocadosalsa

Zo’n hele vis is een plaatje op tafel, maar ook vreselijk lekker. De kleurrijke salsa maakt het feest compleet.

Voor 4 personen

• 2 el cajunkruiden

• snuf zout

• fijne rasp en sap van 1 limoen + extra partjes voor erbij

• 4 dorades (makreel kan ook), ontschubd en schoongemaakt (vraag de visboer)

• 2 el olijfolie

• 1 rijpe mango, vruchtvlees in blokjes van 1x1 cm

• 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd, gesnipperd

• 1 rijpe avocado, vruchtvlees in blokjes van 1x1 cm

• 2 bosuitjes, in fijne ringen

• bosje koriander (15 g), grofgehakt

Bereidingstijd: 35 min.

Kcal.: 505 p.p. (excl. boontjes en rijst)

Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de cajunkruiden met het zout en de limoenrasp tot een rub. Snijd de huid van elke vis 3 keer aan beide zijden in, wrijf de vissen in met wat olijfolie en vervolgens met de rub (vergeet de holtes niet). Leg de vissen op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 12-15 min. net gaar. Zet dan de grill op de hoogste stand en gril de vissen nog maximaal 3 min. zodat het velletje knapperig wordt. Meng intussen de mango, rode peper, avocado, bosui en koriander met het limoensap en breng op smaak met zout en peper. Serveer de vis met de salsa en geef er partjes limoen bij. Lekker met beetgare groene sperziebonen en gestoomde rijst.

  • Productie, illustraties en receptuur: Studio Yvette van Boven. Fotografie: Jan Luijk, Stan Koolen (ass.). Styling: Nanouk van Ramshorst. Bereiding: Noni Kooiman. Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. M.m.v.: duikelman.nl
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden