null Beeld

Gourmetten in boter of olie: wat is de gezondste keuze?

Oer-Hollands gourmetten met Kerst is nog altijd razend populair. Maar wat zet je erbij op tafel: een klontje boter, een fles olijfolie, of een knijpfles vloeibare margarine?

Linda Almekinders

De beste keuze om je vleesje of pannenkoekje in te bakken is olie of vloeibaar bak- en braadvet uit een fles, meldt het Voedingscentrum. Vloeibare boter is gezonder omdat het minder verzadigd vet bevat dan harde boter, en relatief veel onverzadigd vet.

Cholesterol

Verzadigd vet verhoogt je cholesterol, terwijl onverzadigd vet het goede cholesterol verhoogt en het slechte cholesterol juist verlaagt. Door minder verzadigd vet te eten, wordt het risico op hart- en vaatziekten kleiner.

Alternatief

Gourmetten in olijfolie is ook een goed alternatief. Je kunt dan het beste kiezen voor gewone olijfolie of vierge olijfolie. Het Voedingscentrum raadt bakken in extra vierge olijfolie af, omdat er bij verhitting van extra vierge olie ongezonde stoffen kunnen ontstaan. Nog een nadeel van gourmetten in olie: het kan flink gaan spetteren!

Overzicht

We zetten de hoeveelheid vet per boter of oliesoort voor je op een rijtje: (per 10 gram)

Bak- en braadvet uit een knijpfles
verzadigd vet: 1,2 gram
totaal vet: 9.8 gram

Olijfolie
verzadigd vet: 1,4 gram
totaal vet: 10 gram

Zonnebloemolie
verzadigd vet: 1,2 gram
totaal vet: 10 gram

Bak- en braadvet uit een pakje
verzadigd vet: 2,2 gram
totaal vet: 7,5 gram

Margarine uit een pakje
verzadigd vet: 3,4 gram
totaal vet: 8 gram

Roomboter
verzadigd vet: 5,3 gram
totaal vet: 8,1 gram

Kokosvet
verzadigd vet: 5,2 gram
totaal vet: 6,9 gram

Bron: Voedingscentrum

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden