Gourmetten in boter of olie: wat is de gezondste keuze?
Oer-Hollands gourmetten met Kerst is nog altijd razend populair. Maar wat zet je erbij op tafel: een klontje boter, een fles olijfolie, of een knijpfles vloeibare margarine?
De beste keuze om je vleesje of pannenkoekje in te bakken is olie of vloeibaar bak- en braadvet uit een fles, meldt het Voedingscentrum. Vloeibare boter is gezonder omdat het minder verzadigd vet bevat dan harde boter, en relatief veel onverzadigd vet.
Cholesterol
Verzadigd vet verhoogt je cholesterol, terwijl onverzadigd vet het goede cholesterol verhoogt en het slechte cholesterol juist verlaagt. Door minder verzadigd vet te eten, wordt het risico op hart- en vaatziekten kleiner.
Alternatief
Gourmetten in olijfolie is ook een goed alternatief. Je kunt dan het beste kiezen voor gewone olijfolie of vierge olijfolie. Het Voedingscentrum raadt bakken in extra vierge olijfolie af, omdat er bij verhitting van extra vierge olie ongezonde stoffen kunnen ontstaan. Nog een nadeel van gourmetten in olie: het kan flink gaan spetteren!
Overzicht
We zetten de hoeveelheid vet per boter of oliesoort voor je op een rijtje: (per 10 gram)
Bak- en braadvet uit een knijpfles
verzadigd vet: 1,2 gram
totaal vet: 9.8 gram
Olijfolie
verzadigd vet: 1,4 gram
totaal vet: 10 gram
Zonnebloemolie
verzadigd vet: 1,2 gram
totaal vet: 10 gram
Bak- en braadvet uit een pakje
verzadigd vet: 2,2 gram
totaal vet: 7,5 gram
Margarine uit een pakje
verzadigd vet: 3,4 gram
totaal vet: 8 gram
Roomboter
verzadigd vet: 5,3 gram
totaal vet: 8,1 gram
Kokosvet
verzadigd vet: 5,2 gram
totaal vet: 6,9 gram
Bron: Voedingscentrum