Groentesoep maken met verse groenten en balletjes. Beeld Getty Images
Groentesoep maken met verse groenten en balletjes.Beeld Getty Images

Groentesoep maken zonder pakjes en zakjes - zo doe je dat

Groentesoep maken is niet moeilijk en hij is het allerlekkerste als ‘ie knettervers is. Het liefste goed gevuld met groente, vermicelli en (vegetarische) balletjes. Met deze handige tips staat-ie zo op tafel.

Net als bij oma

Allereerst is het goed om te weten wat je in huis moet halen als je zelf groentesoep wilt maken.

Groentesoep maken met verse groenten

Met de groenten kun je eindeloos variëren. Je kunt bijvoorbeeld sperziebonen, knoflook, peen, prei, bloemkool, selderij, ui en aardappel toevoegen aan de soep. Houd je niet van sperziebonen? Dan kun je ook groentesoep maken met broccoli of een andere groentesoort.

Kruiden

Niet alleen de groenten brengen de soep op smaak, maar je hebt ook kruiden nodig. Denk bijvoorbeeld aan kruiden als maggi, zwarte peper, oregano, peterselie en groentebouillon. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor paddenstoelen- of runderbouillon.

Ook met de kruiden kun je variëren. Houd je van pittig? Voeg dan een lepeltje sambal toe. Gek op laurier of basilicum? Ook dat mag worden toegevoegd.

Zelf bouillon trekken

Sommige mensen kiezen ervoor om de bouillon voor de groentesoep zelf te trekken. Hiervoor heb je twee mergpijpjes, één schenkel, ui met schil, laurierblad, tijm, een stuk winterpeen en prei nodig. De overgebleven stukken winterpeen en prei kun je later gebruiken als garnering in de soep.

Voeg vervolgens drie liter water toe aan de ingrediënten en breng het aan de kook. Schep bovendrijvend schuim van de soep af met een schuimspaan voor een heldere bouillon. Zet vervolgens het vuur laag en laat de soep zo’n drie uur zachtjes trekken met de deksel schuin op de pan. Haal na drie uur de bouillon door een vergiet.

Garnering voor de groentesoep zonder pakjes

Daarna kun je nu aan de slag met de garnering. Allereerst was je alle groenten en snijd je ze in stukjes. Gebruik je knoflook en ui in de soep? Verwarm dan wat olijfolie in een pan en bak dit voor ongeveer twee minuten.

Vervolgens kun je met de andere soepgroente aan de slag. Bak dit vijf minuten op middelhoog vuur en voeg daarna het water met de kruiden of de zelfgemaakte bouillon toe. Laat het 15 minuten rustig koken zodat alle smaken goed mengen.

Makkelijke groentesoep maken met balletjes

Als laatste kun je kiezen voor vermicelli en/of zelfgedraaide gehaktballetjes in de soep. De ballen kun je kant-en-klaar kopen of je maakt ze zelf. Dit doe je door rundergehakt te mengen met paneermeel, een losgeklopt ei, zout, peper en nootmuskaat. Bak de balletjes in een pan of kook ze mee in de soep. De vegetariërs onder ons kunnen ook de groentesoep maken met vegetarisch gehakt.

Is de soep te zout? Met deze tip los je dat zó op:

Bron: Zaligkoken, Keukenliefde

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden