PREMIUMrecept

Hartige crêpepakketjes met spinazie, artisjok, brie & hete honing

null Beeld

Yvette is gek op honing, het liefst eet ze die álles. In combinatie met de romige brie en nootachtige artisjok in deze crêpepakketjes is-ie ook hartstikke onweerstaanbaar.

Yvette Van Boven

Voor 8 stuks:

• 1x basisrecept crêpes
• 1 el olijfolie
• 2 tenen knoflook, fijngehakt
• 200 g spinazie
• 1 blik (400 g) artisjokharten, uitgelekt en grof gehakt
• zeezout en versgemalen zwarte peper
• 75 g Parmezaanse kaas, geraspt
• 150 ml vloeibare honing
• 1 dikke tl chilivlokken, of meer naar smaak
• 1 el appelazijn
• 250 g brie, in plakjes

Bereidingstijd (zonder bakken van de crêpes): 20 min. Kcal.: 215 p.s. (zonder crêpe)

Bak 8 crêpes en houd warm.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook. Voeg de spinazie en artisjok toe en bak 5 min. tot de spinazie is geslonken. Breng op smaak met zout en peper. Roer de Parmezaanse kaas erdoor en zet het vuur uit.

Laat een paar minuten staan, giet het vocht af en schep in een schaaltje. Zet opzij.

Breng de honing met de chilivlokken in een kleine pan tegen de kook aan. Haal van het vuur en roer de azijn erdoor. Zet opzij.

Veeg de koekenpan schoon en verwarm op middelhoog vuur. Leg 1 crêpe in de pan en verdeel deze in gedachten in kwarten. Leg een paar plakjes brie op een kwart. Bedek met wat spinazie-artisjokmengsel en leg er nog een plakje brie op. Vouw de helft van de crêpe erover en vouw hem dan opnieuw doormidden om een driehoek te maken.

Bak het crêpepakketje ca. 6 min. in de hete pan tot de brie helemaal is gesmolten, keer halverwege om. Houd hem warm tot de rest ook gebakken is.

Doe hetzelfde met de andere 7 crêpes. Serveer de crêpes met de hete honing erover.

Basisrecept crêpes

Je kunt ook een mix van 125 g bloem en 100 g boekweitmeel gebruiken. Bedenk wel: bakken met boekweitmeel is lastig, want er zitten geen gluten in. Beginners doen het beter met alleen bloem.

Voor 8 stuks:
• 225 g bloem
• ½ tl zout

Optioneel, bij een zoete vulling:
• 3 el suiker
• 4 eieren
• 500 ml melk
• 60 g boter, gesmolten
• boter om in te bakken

Meng de bloem met het zout. Maak je zoete crêpes, doe dan nu ook de suiker erbij. Klop de eieren door de melk en voeg de boter toe. Roer dit door de bloem tot er geen klontjes meer zijn. Let op: niet te lang roeren. Je kunt ook alles kort in de blender draaien, dat vind ik zelf het makkelijkst. Laat het beslag minimaal 1 uur in de koelkast staan. Dit is een belangrijke stap, sla hem dus niet over! Verwarm een grote crêpe- of koekenpan of een originele crêpeplaat op middelhoog vuur en smelt er een klontje boter in. Giet een pollepel beslag in de pan en draai de pan meteen rond zodat er een gelijkmatig dun laagje beslag over de gehele panbodem ligt. Bak de crêpe tot de bovenkant droog is en keer hem dan met behulp van een spatel of pannenkoekmes. Bak hem nog even kort op de andere kant. Beleg naar keuze.

Bereidingstijd (incl. wachten): 65 min. Bakken: iets meer dan 1 min. per stuk. Kcal.: 225 p.s. (berekend zonder suiker)

  • Warmhoudtip: houd crêpes warm op een groot bord op een pan met heel zacht kokend water. Dek ze af met een deksel. Zo drogen ze niet uit.

Het perfecte pannenkoekje

Crêpes kunnen rubberachtig worden. Dat kan twee redenen:

  1. Te veel bloem en te hard gemixt - Mix alle ingrediënten kort in een blender en laat het beslag echt lang rusten in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat het beslag beter bakt.
  2. Te langzaam bakken - Bak de crêpes in een goed hete koekenpan op middelhoog vuur, ze moeten in iets meer dan een minuut gaar zijn. Zo worden ze zacht en boterig, zonder uit te drogen.

Fotografie: Saskia van Osnabrugge. | Styling: Nanouk van Ramshorst. | Foodstyling: Oscar de Lint. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden