Havermelk: wat is het precies en hoe gezond is het?

Havermelk is een populair alternatief voor koemelk. Vooral voor je dagelijkse cappuccino is het ideaal: het schuimt goed op, is lekker romig en ook nog eens makkelijk om zelf te maken.

Ismay Gijsen

We zetten voor je op een rij wat havermelk precies is.

Havermelk maken en opschuimen

Havermelk wordt gemaakt van havermout en water. Door het graan in water te weken en vervolgens te persen, krijg je een melkachtige substantie. Je koopt het drankje kant-en-klaar in de supermarkt, maar eigenlijk is het dus ook heel makkelijk om zelf te maken. We legden hier al eens stapje voor stapje uit hoe je binnen een handomdraai een flinke voorraad havermelk maakt.

Het is echter wel zo dat zelfgemaakte havermelk lastig opschuimt. Kies voor je cappuccino liever een barista-variant uit de supermarkt. Hier wordt een zuurteregelaar aan toegevoegd waardoor de boel beter opschuimt.

Gezond en voedingswaarde

Steeds meer mensen vervangen melk door een plantaardige variant. Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat in 2020 de supermarktverkoop van plantaardige dranken als haver-, soja- en amandelmelk met 31 procent is gestegen. Havermelk is niet alleen beter voor het milieu, maar ook gezond.

Vaak wordt havermelk verrijkt met B-vitamines, zoals riboflavine (B2) en vitamine B12. Verder zit in haver beta-glucanen, een stofje dat gunstig is voor het cholesterolgehalte in het bloed. Het is echter wel zo dat havermelk in vergelijking met andere soorten (plantaardige) melk over het algemeen rijker aan calorieën, koolhydraten en vezels is. Wie wilt afvallen kan daarom het beste gaan voor amandelmelk.

Glutenallergie en havermelk

Het grote nadeel van havermelk is dat het niet geschikt is voor mensen met een glutenallergie. Op basis van het type haver en de verwerking in de havermelk die je kiest, kan het drankje gluten bevatten. Zo bevat de havermelk van het populaire merk Oatly wél gluten. Als je gluten moet vermijden, zorg er dan voor dat je de etiketten zorgvuldig leest.

Amandelmelk is overigens wel veilig voor mensen met een glutenallergie. Deze plantaardige melk wordt gemaakt van ongebrande, ongezouten amandelen en water.

Schoonmaaktip: zo verwijder je aangebrande melk van het fornuis

Bron: The Health Issue, The Daily Milk, Oatly

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden