Styling: Cyn Ferdinandus, receptuur: Yvonne Jimmink Beeld Eric van Lokven
Styling: Cyn Ferdinandus, receptuur: Yvonne JimminkBeeld Eric van Lokven

Héérlijk recept voor marmercheesecake met speculaas en amandel

Eerst even pureren die pompoen en dan bakken maar: deze marmercheesecake met speculaas en amandel. Heerlijk zoet en nog voedzaam ook.

Recept

Nagerecht voor ca. 30 porties | bereidingstijd: 30 min | oventijd: 10 + 60 min. | afkoelen: 4 uur of 1 nacht

Dit heb je nodig voor de bodem:

  • 350 g speculaasjes of Bastognekoeken
  • 75 g amandel(schaafsel of -meel)
  • 150 g boter, gesmolten

Dit heb je nodig voor de vulling:

  • 750 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 4 eieren (M), op kamertemperatuur
  • 175 g basterdsuiker
  • ½ tl zout
  • 175 g Turkse yoghurt of kwark
  • 90 ml ahornsiroop
  • 450 g pompoenpuree
  • 2 tl koekkruiden
  • 1 tl gemberpoeder
  • Extra: keukenmachine, ovenschaal van ca. 32x22 cm, 4 cm diep

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de vorm licht in en bekleed helemaal met bakpapier. Vet ook dat dun in.

Maal de koekjes met amandelen fijn in de keukenmachine. Maal de gesmolten boter even mee, tot het net samenpakt.

Spreid uit over de bodem van de ovenschaal, aan de zijkanten tot 3 cm omhoog en druk goed aan. Bak 8 minuten of tot de koek stevig is geworden, maar niet bruiner. Laat afkoelen.

Schakel de oven terug naar 140 °C. Mix de roomkaas los en zacht in een grote kom. Doe de eieren, suiker, vanille en het zout erbij en mix even mee. Voeg de yoghurt en siroop toe en mix tot een klontvrij beslag.

Giet 1 deciliter van het roommengsel in een kopje en houd apart. Voeg de pompoenpuree en de specerijen toe en meng goed. Giet de pompoenvulling in de voorgebakken vorm en tik de vorm even op het aanrecht om luchtbelletjes kwijt te raken. Lepel hier en daar wat van het achtergehouden roommengsel en maak swirls met een satéprikker of achterkant van een vork.

Bak circa 60 minuten in het midden van de oven tot de vulling bijna gestold is - in het midden mag deze nog iets wiebelig zijn. Zet dan de oven uit met de deur op een kier (pollepel ertussen) en laat circa 45 minuten nagaren en langzaam afkoelen in de oven en daarna buiten de oven.

Zet tot slot 4 uur of een hele nacht in de koelkast.

Tip: bak deze taart niet te heet en iets langer om het taartoppervlak licht te houden en niet bruin te laten kleuren.

Om van te watertanden: zo maak je deze heerlijke Mars-cake

Styling: Cyn Ferdinandus, receptuur: Yvonne Jimmink, fotografie: Eric van Lokven

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden