PREMIUMsurinaams recept

Heerlijk zoet & romig: kokosijs-sandwich

null Beeld

Een topcombinatie: zoet, romig en fris ijs met zoute krokante brong brong.

Noni Kooiman

• 150 g suiker
• ¼ tl zout
• 1 limoen (biologisch)
• 400 ml kokosmelk
• 100 g kokossnippers
• 300 g brong brong (zie recept)

Bereidingstijd: 15 min + 6 uur wachttijd. Kcal: 710 per 50 g

Zo maak je de kokosijs-sandwich

Breng 150 ml water in een pan met de suiker en het zout aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Rasp de schil van de limoen boven het suikerwater en pers het sap erbovenuit. Roer door en laat afkoelen.

Giet het suikerwater met de kokosmelk in een hoge maatbeker, maal glad met een staafmixer en laat 1-8 uur rusten in de koelkast. Draai in een ijsmachine ijs van het mengsel en verdeel dit over kleine vormpjes. Liefst van siliconen, dan komt het er makkelijk uit. Geen machine? Schep het mengsel dan in een afsluitbare bak, zet deze in de vriezer en roer het ijs om de 30 min. met een vork los. Doe dit tot het romig ijs is, dat duurt 4-5 uur.

Rooster intussen de kokossnippers in een droge koekenpan tot ze licht beginnen te kleuren, haal ze uit de pan en laat afkoelen.

Breek de brong brong in kleine stukjes en meng met de geroosterde kokos. Verdeel dit over een plat bord.

Haal het ijs uit de vriezer en uit de vormpjes, wentel de ijskoekjes door de brong brong en druk het er een beetje in. Serveer meteen.

Brong brong

Brong brong is eigenlijk aangebrande, gedroogde, gefrituurde en gezouten rijst. Een heerlijk borrelhapje!
Neem een hoeveelheid rijst die in een laag van 1 cm dik over de bodem van een grote pan uitgespreid kan worden en doe deze in een kom met ruim koud water. Wrijf er met de vingers doorheen en giet af. Herhaal tot het water helder is.

Doe de gewassen rijst in de pan en schenk er zo veel water op dat het 1 vingerkootje boven de rijst staat. Breng het water aan de kook, verplaats de pan naar het laagste pitje en laat de rijst droogkoken, dit duurt 10-15 min.
Leg dan een deksel op de pan en bak de rijst even aan. Kijk na 5 min. voorzichtig of de onderkant al begint te kleuren; lichtbruin is voldoende. Zet het vuur uit, laat de koek afkoelen en haal hem dan uit de pan. Het is niet erg als hij breekt, maar het moet geen gruis worden.

Verwarm de oven voor op 100 °C.

Leg de stukken rijstkoek op een vel bakpapier op het rooster in de oven en laat circa 1 uur drogen. Alle korrels moeten helemaal droog zijn, laat ze nog even in de oven als dat niet zo is. In Suriname gebeurt dit in de zon, op een warme zomerdag zou dat in Nederland ook kunnen lukken!

Verhit de zonnebloemolie in een (frituur)pan tot 175 °C, pof daarin de stukken rijstkoek circa 3 min. en keer ze regelmatig.

Laat de brong brong uitlekken op een groot bord met keukenpapier en bestrooi naar smaak met zout.

Bereidingstijd: 35 min. + 1 uur droogtijd. Kcal: 208 per 50 g

Warm welkom

In Suriname is het niet gebruikelijk om voor een specifiek aantal mensen te koken. Er kan altijd iemand komen aanwaaien en geen gast zal het huis hongerig verlaten. Daarom is het moeilijk om bij deze recepten precies te zijn over de porties. Maar voor wie wil weten waar-ie aan toe is: alle recepten zijn voor 4 grote eters óf voor 4 personen en een hongerige gast. De meeste gerechten zijn de volgende dag zelfs nog lekkerder, dus maak liever te veel dan te weinig.

null Beeld

5x kans

Switi Sranan

Chef-kok Noni Kooiman is trots op de culinaire rijkdom in Suriname, het land van haar vader. Hier kwamen door de eeuwen heen mensen uit alle windstreken terecht, die hun eigen gebruiken en ingrediënten weer mixten. In Switi Sranan staan 120 recepten voor elk moment van de dag. Libelle geeft 5 exemplaren weg.
Kans maken? Klik hier!
€ 35,- (Uitgeverij Carrera Culinair)

Receptuur, tekst & foodstyling: Noni Kooiman | Fotografie: René Mesman, getty images | Styling: Valentijn Dirks

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden