PREMIUMKerstkoekjes

Herfstblaadjes met anijs, kaneel en chili

herfstblaadjes Beeld Eric van Lokven
herfstblaadjesBeeld Eric van Lokven

Heerlijk herfstig en warm: deze heerlijke herfstblaadjes zorgen geheid voor sfeer op tafel. Bonus: ze zijn ook nog eens super lekker! Zo maak je ze.

Yvonne JimminkEric van Lokven

Voor 30 stuks:

HERFSTBLAADJES
• 150 g zachte roomboter
• 100 g witte of gele basterdsuiker
• 1 eierdooier
• 1 el fijne sinaasappelrasp
• 280 g bloem + bloem voor uitrollen
• ¼ tl zout
• 1-2 tl gemalen anijszaad, naar smaak
• 2 tl kaneel
• ¾-1 tl chilipoeder of gevijzelde vlokken
• 1 tl matchapoeder (optioneel, voor decoratie)
• 1 tl rodebietenpoeder (optioneel, voor decoratie)

EXTRA
• deegroller
• lapje grof kant voor reliëf
• bakkwastje
• koeksteker boomblad van 7-8 cm
• 2 bakplaten
• bakpapier

Bereiden: xx min. Bakken: xx uur. Kcal.: xx p.st.

Zo maak je de herfstblaadjes met anijs, kaneel en chili:

Mix de boter romig met de basterd. Mix de eierdooier met de sinaasappelrasp tot het ei is opgenomen. Meng bloem, zout en specerijen en spatel dit kort door het botermengsel tot het een deeg vormt. Laat 30 min. staan om op smaak te komen en proef of er meer specerijen nodig zijn. Laat daarna nog 30 min. rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 175 °C boven- en onderwarmte. Rol het deeg op een werkvlak met wat extra bloem uit tot een lap van 5 mm dik. Leg het lapje kant erop, rol het patroon met de deegroller stevig in het deeg en trek het lapje dan voorzichtig van het deeg. Steek zo veel mogelijk koekjes uit het deeg en leg ze op de met bakpapier ­beklede bakplaten. Kneed de deegrestjes samen, rol weer uit en steek ook hier koekjes uit. Bak de koekjes per plaat in ca. 15 min. licht goudbruin. Laat ze iets afkoelen en stevig worden op de plaat en laat ze dan verder afkoelen op een rooster. Bestuif de koekjes met ­matcha- en bietenpoeder voor een herfstig effect.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Yvonne Jimmink

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden