Koffie of ijskoffie? Beeld Getty Images
Koffie of ijskoffie?Beeld Getty Images

Hete koffie of ijskoffie: wat is beter?

Als het gaat om ijskoffie versus warme koffie, zijn de meningen verdeeld. Dit ligt simpelweg aan je persoonlijke smaak. Maar welke van de twee is gezonder?

Demi SchoenmakersGetty Images

De voordelen van koffie zijn redelijk bekend, maar levert hete koffie andere voordelen op dan ijskoffie?

Antioxidanten in koffie of ijskoffie

Er is niet veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp, maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee koffie’s. Het is namelijk aangetoond dat hete koffie hogere hoeveelheden antioxidanten bevat, wat ook extra gezondheidsvoordelen kan opleveren. De antioxidanten kunnen schade aan cellen voorkomen of vertragen. Maar om dit zwart op wit te hebben, moet er meer onderzoek gedaan worden.

Het cafeïnegehalte

En hoe zit het eigenlijk met de cafeïne? Nou, dat is dus best ingewikkeld. De hoeveelheid cafeïne is extreem variabel in koffie. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gebruikte bonen. Maar uit onderzoek blijkt wel dat warme koffie een iets hogere cafeïnegehalte heeft dan koude koffie. Maar deze verschillen zijn nihil, waardoor je het verschil zelf nauwelijks merkt.

Cafeïne heeft zowel positieve als negatieve effecten op het lichaam. Zo verhoogt het de alertheid van de hersenen en het algemene energieniveau. Maar het kan daarnaast ook voor zuur in de maag zorgen, dit kan tot maagklachten leiden. Verder moet je meer plassen na het drinken van koffie en heb je een hogere bloeddruk en hartslag.

De geur van koffie of ijskoffie

Waarin hete koffie zich wel onderscheidt van de koude variant is de geur. Volgens een studie uit 2008, gepubliceerd in de Journal of Agricultural and Food Chemistry, is er een verband tussen bonenaroma en ‘potentiële antioxidant- of stress-ontspanningsactiviteiten.’

Onderzoekers ontdekten met behulp van ratten in een laboratoriumexperiment dat puur de geur van hete koffie al voldoende is om vermoeidheid en stress te verminderen. Dat komt doordat er dampen uit warme koffie komen. Hierdoor is het mogelijk dat dit effect sterker is met warme koffie dan met koude koffie.

Wel is het belangrijk om een disclaimer te vermelden: er is nog geen definitief onderzoek gedaan naar dit onderwerp. De resultaten kunnen dan ook nog in verband gebracht worden met een placebo-effect.

Toeters en bellen

Het mag duidelijk zijn dat we het tot nu toe over zwarte koffie hebben gehad. In de zomer drinken veel mensen in plaats van hete koffie, een koude ijskoffie. Qua koffie is dit hoogstwaarschijnlijk iets minder gezond.

Maar wat een koffie pas echt ongezond maakt: alle toppings. Een scheut koude melk, een zoetje of wat karamelsiroop: hartstikke lekker, maar allesbehalve gezond. Mocht je op de lijn letten, blijf dan zoveel mogelijk bij je zwarte bakkie. Of geniet gewoon éxtra veel van die ene, lekkere ijskoffie.

Drink jij elke dag wel één of een paar bakjes koffie? Zo slecht is dat dus niet. Libelle’s Anne-Flore vertelt je alles over de gezondheidsvoordelen van koffie:

Bron: HuffPost

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden