Hoofdgerecht kerst: aubergine-ratatouille met knoflookkruim

Aubergine-ratatouille met knoflookkruim  Beeld Saskia van Osnabrugge
Aubergine-ratatouille met knoflookkruimBeeld Saskia van Osnabrugge

Gerookte mozzarella geeft dit gerecht net iets extra’s, maar het lukt ook prima met gewone mozzarella hoor.

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Dit heb je nodig:

• 2 aubergines, in plakken
• 4 tomaten, in plakken
• 2 uien, in plakken
• zout en versgemalen zwarte peper
• 100 ml groentebouillon
• 3 el tomatenpuree
• 1 el harissa
• 1 el komijnpoeder (djinten)
• 1 el gedroogde munt
• 1 el gedroogde oregano
• 200 g gerookte buffelmozzarella, in blokjes

KNOFLOOKKRUIM
• 2 sneetjes geroosterd brood
• 4 takjes koriander, grofgesneden + extra voor garnering
• 1 teentje knoflook, geraspt
• 1 el citroenrasp
• 2 el olijfolie
• ½ tl chiliflakes

EXTRA
• ovenschaal ø 24 cm

Bereiden: 20 min. + ruim 45 min. oventijd Kcal: 430 p.p.

Zo maak je de ratatouille:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de ovenschaal in met olie. Schik de plakken aubergine, tomaat en ui om en om in een cirkel in de schaal. Er zijn wat meer aubergineplakken, dus een beetje smokkelen moet wel. Bestrooi met zout en versgemalen zwarte peper naar smaak. Meng de groentebouillon in een kom of maatbeker met de tomatenpuree, harissa en overige kruiden. Giet dit mengsel over de groenteplakjes. Draai het brood en de koriander in een keukenmachine of blender tot grof kruim en pulseer daarna kort de geraspte knoflook en citroenrasp erdoor. Voeg de olijfolie toe en breng verder op smaak met de chiliflakes en eventueel wat zout. Verdeel de blokjes mozzarella en het knoflookkruim over de groenten. Bak de aubergine-ratatouille 45 min. in de voorverwarmde oven. Dek eventueel na 30 min. af met aluminiumfolie, mocht het te veel kleuren. Neem het gerecht uit de oven en laat iets afkoelen. Garneer met de achtergehouden koriander.

Serveertip: serveer een frisse wilde-rucolasalade als bijgerecht.

Fotografie: Saskia van Osnabrugge | Styling: Ingrid van Kuringen | Bereiding en receptuur: Jessica Lek | Productie en illustraties: Yvette van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | m.m.v.: Van Manen aan tafel, DOK Home of Cooking Den Haag, Eenentwintig Den Bosch, Xenos, De Kersenmand brocante te Ameide, Kringloop

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden