PREMIUM

Hoofdgerecht kerst: deze gemarineerde zalm met cranberry’s is de blikvanger op tafel

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Een zalmzijde is genoeg voor 8 personen, hij is snel klaar en ziet er ook nog eens prachtig uit.

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Zalm
• 1 zalmzijde, met vel
• 2 el scherpe mosterd
• 6 el ahornsiroop
• 2 el balsamicoazijn
• 2 el olijfolie
• 1 tl paprikapoeder
• zeezout en versgemalen zwarte peper
• zoutvlokken

Cranberry’s
• 150 g cranberry’s (diepvries kan ook)
• 75 ml rode wijnazijn
• 1 el bruine basterdsuiker
• zeezout en versgemalen zwarte peper

Voorbereiden: 20 min. Bereiden: 20 min. Kcal: 240 p.p. (bij 8 personen)

Voorbereiden: Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de zalm met het vel naar onder erop. Dek af en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Roer in een kommetje de mosterd glad met de ahornsiroop, balsamico, olijfolie, paprikapoeder, zout en peper. Dek af met een schoteltje en zet klaar op het aanrecht.
Breng de cranberry’s aan de kook met de azijn, basterd, wat zout en peper.
Voeg 1 espressokopje water toe en proef of het zoet, zuur en zout genoeg is.
Laat de cranberry’s niet te lang koken, dan wordt het compote. Draai na een paar min. (diepvries moet iets langer) het vuur uit en bewaar de cranberry’s in het vocht. Ze mogen nog echt hun vorm houden.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 °C.
Strijk de helft van het ­mosterdmengsel met een bakkwastje gelijkmatig uit over de zalm.
Bak de zalm 15 min.
Strijk dan de rest van de mosterdsaus over de zalm uit en bak nog 5-10 min., afhankelijk van hoe gaar je de zalm wilt eten. Het dikke stuk zal nog een rosé kern hebben, de dunnere staart zal gaar zijn, zo is er voor elk wat wils. Maar bak hem liever te kort dan te lang, want dan wordt hij droog. Je kunt ook testen met een thermometer: het dikke stuk moet een kerntemperatuur van 55 °C hebben voor medium gebakken. Wil je hem gaarder, dan mag hij max. 68 °C zijn.
Serveer met de zoetzure cranberry’s en een wuif zoutflakes en eventueel een takje rozemarijn als garnering.

Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Dille & Kamille, Eland & Vanderhelst, Keramiek van Karen Knispel, Marjoke de Heer, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden