PREMIUM

Hoofdgerecht kerst: deze knolselderij in zoutkorst is een vegan showstopper

null Beeld Saskia van Osnabrugge
Beeld Saskia van Osnabrugge

Gebruik je 2 kleine knollen, houd er dan rekening mee dat die zouter worden dan 1 grote, dus pas de hoeveelheid zout in de salsa verde aan.

Yvette van BovenSaskia van Osnabrugge

Zoutkorst
• handvol stevige groene kruiden naar keuze (bijvoorbeeld de naaldjes van rozemarijn, blaadjes van oregano of tijm)
• schil van 1 citroen, in dunne repen met een dunschiller
• 500 g bloem
• 150 g zeezout
• 1 flinke knolselderij (ca. 1,2 kg), schoon geschrobd

Salsa verde
• 60 g pijnboompitten, kort geroosterd in een droge koekenpan
• bosje (30 g) platte peterselie, heel fijngehakt
• 80 ml olijfolie
• 21/2 el kappertjes, fijngehakt
• zout en versgemalen peper

Voorbereiden: 15 min. Bakken: 2 uur Kcal: 340 p.p. (bij 4 personen)

Voorbereiden: Maal voor de zoutkorst in de keukenmachine de groene kruiden en citroenschil fijn.
Voeg bloem en zout toe en pulseer tot goed gemengd.
Giet terwijl de machine blijft draaien water erbij tot zich een stevig deeg vormt (ca. 200 ml).
Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een schijf die groot genoeg is om de knolselderij te omhullen.
Verpak de knol in het deeg en druk de naden goed aan.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 °C.
Leg de knolselderij in zoutkorst op een bakplaat en bak 2 uur.
Meng intussen de ingrediënten voor de salsa verde en breng op smaak met zout en peper.
Snijd met een kartelmes voorzichtig de zoutkorst van de knol (gebruik ovenhandschoenen en pas op voor de hete stoom). Gooi het deeg weg.
Snijd de knolselderij in 8 gelijke plakken en serveer de knolselderijsteaks met de salsa verde.

Styling: Annemieke Paarlberg | Foodstyling: Ajda Mehmet | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Dille & Kamille, Eland & Vanderhelst, Keramiek van Karen Knispel, Marjoke de Heer, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden