PREMIUMKerstkookboek

Hoofdgerecht kerst: feestfondue voor 5 personen

Fondue voor 5 personen  Beeld Libelle
Fondue voor 5 personenBeeld Libelle

Dit is een kerstklassieker: het vlees gaart in een pan vol hete olie die op tafel staat. Gaat ook prima met garnalen, vis en groente. Supergezellig én lekker.

Victor de LaunayLibelle

Het lekkerst om mee te dippen in fondue:

Crispy spareribs met snelle BBQ-saus

Dit heb je nodig:

• Spareribs 2 spareribracks
• 2 el vijf-kruidenpoeder
• 2 tenen knoflook, geperst
• 2 el honing
• 4 el sojasaus

Om te frituren bloem:

• maïzena BBQ-saus 6 el ketchup
• 3 el honing
• 2 el worcestershiresaus
• 2 el sojasaus

Bereidingstijd 15 min. Oventijd 2 uur.

Verwarm de oven voor op 150 °C. Kijk of het vlies aan de achterkant van de spareribs verwijderd is. Zo niet, snijd dit dan voorzichtig weg met een mesje, gebruik een stuk keukenpapier voor extra grip.

Leg de spareribs in een ovenschaal.

Meng een marinade van het vijfkruidenpoeder, de knoflook, honing en sojasaus en smeer de spareribs hiermee in. Voeg een scheutje water toe, dek de schaal af met alufolie en bak de spareribs 2 uur in de oven tot ze zacht zijn maar nog niet van het bot vallen. Laat afkoelen en snijd ze dan in stukken.

Roer alle ingrediënten voor de BBQ-saus door elkaar. Meng wat bloem met wat maïzena om de spareribs licht in te wentelen voordat ze de hete olie in gaan.

Bak de spareribs in 2-3 min. knapperig en goudbruin en eet ze met wat BBQ-saus .

Bierbeslag

Dit heb je nodig:

• 200 g tarwebloem + extra
• 2 eieren
• 200 ml lekker wit-, blond of bruin bier
• versgemalen peper
• zout
• 1 tl knoflookpoeder (optioneel)

Bereidingstijd 5 min.

Doe bloem en ei in een kom en schenk al kloppend het bier erbij tot je een glad beslag hebt. Breng dit op smaak met peper, zout en eventueel knoflook­poeder.
Is het beslag te dik, voeg dan wat extra bier toe. Wentel wat je wilt fonduen, bijvoorbeeld roosjes bloemkool, champignons, schijfjes courgette, reepjes paprika, garnalen of stukjes vis, eerst licht door wat bloem (of door de mix van bloem met ­maïzena voor de spareribs) en dan door het bier­beslag.
Laat goed uitlekken en dompel ­vervolgens in de olie.

Salsa verde

Dit heb je nodig:

• 1 teen knoflook
• 2 bossen platte peterselie (30 g)
• 1 bosje basilicum (15 g)
• 1 bosje muntblaadjes (15 g)
• 1 handje kappertjes
• 1 handje kleine augurken
• 2 ansjovisfilets (optioneel)
• 3 el rodewijnazijn of citroensap
• 8 el olijfolie van goede kwaliteit
• 2 tl scherpe mosterd
• versgemalen zwarte peper
• zout

Bereidingstijd 10 min.

Maal alle ingrediënten tot een grove pesto met behulp van een staafmixer of keukenmachine en breng op smaak met peper en zout.

Tips

  1. Marinade maakt de olie in de fonduepan snel vies. Zorg liever voor lekkere dipsauzen en kruidenmengsels om alles na bereiding op smaak te brengen.
  2. Naast dunne schijfjes kipfilet, varkenshaas en biefstuk kun je ook vlees gebruiken dat meer tijd nodig heeft om te garen, zoals buikspek en spareribs (zie recept). Ook voorgekookte aardappels kun je fonduen: kook stevige aardappels in de schil in 15-20 min. gaar, laat ze afkoelen, breek ze in stukken en bak ze krokant in de fonduepan.
  3. Augurkjes, uitjes, mayonaise met extra citroen en een frisse salsa verde (zie recept) combineren fantastisch met fondue.
  4. Ook vis, garnalen en groenten kun je fonduen. Liever niet rechtstreeks in de hete olie, maar in een jasje van bierbeslag (zie recept) gaat het prima.

Styling: Cyn Ferdinandus, fotografie: Ernie Enkelaar en receptuur: Victor de Launay

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden