PREMIUMKerstkookboek

Hoofdgerecht kerst: fondue van Hollandse geitenkaas

null Beeld

Hollandse geitenkaas leent zich uitstekend voor feestelijke fondue. Voeg er wat zachte geitenkaas aan toe voor romigheid.

Yvette van Boven

Voor 4 personen
• 1 teen knoflook, gehalveerd
• 250 ml droge witte wijn
• paar takjes verse tijm
• 500 g harde Hollandse geitenkaas, geraspt
• 100 g zachte geitenkaas
• 1 el maïzena

Extra nodig
• fonduepan

Bereidingstijd: 20 min. Kcal: 670 p.p. (excl. brood en groente)

Zo maak je de fondue van geitenkaas:

Wrijf de kaasfonduepan in met de knoflook. Breng de wijn met de tijm aan de kook en laat 5 min. koken. Giet door een fijne zeef. Voeg de geraspte geitenkaas in delen toe, terwijl je klopt met een garde. Doe vervolgens de zachte geitenkaas erbij. Blijf kloppen.

Maak een papje van de maïzena met 1 el water en roer door het kaasmengsel. Verwarm het nog even tot gloeiend heet, giet in de fonduepan en serveer met veel brood en groenten.

Denk aan kleine roosjes geblancheerde bloemkool en broccoli, wortel, witlof, champignons. Ook friszure appel en niet al te rijpe peer is hier te gek lekker bij.

Zó krijg je de perfecte kaasfondue

Het geheim van een goede kaasfondue is… een lepeltje maïzena. Omdat kaas heel vet is en wijn zuur gaat het zonder een bindmiddel gauw schiften. Gevolg: dikke klonten. Los eerst een beetje maïzena op in wat water of witte wijn, voeg toe aan de gesmolten kaas met wijn, breng aan de kook en voilà, smeuïge fondue. Geloof me, alles bindt gewoon in één keer. Is de kaasfondue te dun, voeg dan nog wat maïzena toe. Nooit rechtstreeks erin strooien, anders krijg je alsnog klontjes. Altijd eerst even in een drup vocht oplossen. Is de kaasfondue te dik, voeg dan nog een klein scheutje wijn of water toe. Pas wel op met wijn: te veel komt de smaak niet ten goede.

Fotografie: Jan Luijk. | Assistent fotografie: Roxanne van Weerden. | Styling: Nanouk Souren - van Ramshorst. | Assistent styling: Sita Harlaar. | Foodstyling: Noor Boers. | Productie en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.m.v. corinnevanbaast.nl (keramiek), H&M Home, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden