PREMIUMKerstkookboek

Hoofdgerecht kerst: gourmetparty voor 5 personen

Gourmet voor 5 personen  Beeld Libelle
Gourmet voor 5 personenBeeld Libelle

Bordjes met vlees, vis en groenten om te bakken, en vooral véél sausjes. Samen kokkerellen aan tafel, als dat geen feestje wordt.

RedactieLibelle

De lekkerste gourmet hapjes:

‘Italiaanse’ slavinken

Dit heb je nodig:

•150 g provolone of andere jonge kaas, in kleine blokjes
• 450 g rundergehakt
• 1 ei
• 4 el paneermeel
• 1 bosje ­peterselie, fijngehakt
• 1 el venkelzaad
• zout
• versgemalen zwarte peper
• 15 plakjes pancetta of bacon

Bereidingstijd: 20 min.

Meng kaas, gehakt, ei, paneermeel, peterselie en venkelzaad met een flinke snuf zout en zwarte peper in een ruime kom tot een stevig gehakt.
Rol er balletjes formaat walnoot van en rol die iets platter. Snijd de pancetta in stukjes en rol die om de gehaktworstjes.
Bewaar de slavinken tot gebruik in de koelkast.

Kruidenomelet

Dit heb je nodig:

• 5 eieren
• 45 g groene kruiden (bijv. peterselie, bieslook en dragon), fijngesneden
• 25 ml slagroom
• zout
• versgemalen zwarte peper

Bereidingstijd 5 min.

Klop alle ingrediënten los in een beker, breng op smaak met zout en peper en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Tip: Ook lekker met spinazie, tomaat en mozzarella, of als Spaanse tortilla met gekookte aardappels en ui.

Gekonfijte knoflookolie

Dit heb je nodig:

• 1 bol knoflook
• 200 ml olijfolie, van goede kwaliteit
• 2 takken rozemarijn
• zout
• aluminiumfolie

Bereidingstijd: 5 min. Oventijd: 2 uur.

Verwarm de oven voor op 120 °C. Halveer de knoflook en doe de teentjes in een hittebestendig ovenschaaltje. Overgiet met olie tot de knoflook onderstaat, voeg de kruiden en een snuf zout toe en dek het schaaltje goed af met aluminium- folie.
Bak in de oven tot de knoflook goudbruin en zacht is, 11/2 tot 2 uur. Laat iets afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.
De olie is lekker om in te bakken, de knoflook doet het goed door de mayonaise of bij vlees of groenten.

Tips

  1. Kies eens níet voor kant-en-klare gemarineerde gourmetschotels, want met marinade bakken vlees en vis eerder aan. Als je er goede sausjes bij serveert, kan iedereen zijn eigen favoriete smaak toevoegen.
  2. Koop een paar stukjes lekker vlees of goede vis en snijd deze zelf in dunne plakjes zodat ze sneller garen. Reken op zo’n 300 gram vlees of vis per persoon.
  3. Zorg voor voldoende groenten, eventueel vooraf geroosterd, en zet voorgekookte aardappeltjes op tafel om te bakken.
  4. Snijd groenten zo voor dat ze eerder gaar zijn. Courgette-spaghetti bijvoorbeeld: snel gaar en het neemt tijdens het bakken veel smaak op van kruiden.
  5. Zet een lekkere salade op tafel, bijvoorbeeld coleslaw of kropsla met een frisse dressing. Maak die vlak voor het gourmetten aan.
  6. Geef eens iets anders dan ­stokbrood erbij, bijvoorbeeld nacho’s met toppings, zodat iedereen een eigen nacho­pannetje kan maken. Of zet deeg op tafel om eigen broodjes te bakken.
  7. Bakken in olie, roomboter of plantaardige boter? Het kan allemaal, maar knoflook­kruidenolie kun je ook op tafel zetten. Dat brandt minder snel aan en geeft meteen veel smaak.

Styling: Cyn Ferdinandus, fotografie: Ernie Enkelaar en receptuur: Victor de Launay

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden