PREMIUMKerstkookboek

Hoofdgerecht kerst: heerlijke hotpot voor 4 personen

Hotpot voor 4 personen Beeld Libelle
Hotpot voor 4 personenBeeld Libelle

Met z’n allen rond een dampende pot bouillon, die steeds beter gaat smaken door alles wat je erin laat garen. Samen delen, het ultieme kerstgerecht dus.

Victor de LaunayLibelle

De lekkerste hotpot hapjes:

Krachtige bouillon

Dit heb je nodig:

• 2 el neutrale olie
• 2 uien, in kwarten
• 2 kaneelstokken
• 2-3 steranijs
• 3 zoethout, gekneusd (optioneel)
• 100 g gember, in dunne plakjes
• 2 stengels citroengras, gekneusd
• 21/2 l kippenbouillon
• sojasaus
• ketjap
• zout (optioneel)

Bereidingstijd 30 min.

Verhit een ruime pan met dikke bodem op het vuur. Voeg de olie toe en leg de kwarten ui in de pan met de snijkant naar beneden. Laat 5-10 min. aanbakken tot de snijkant bijna zwart oogt. Dit geeft een volle smaak aan de bouillon.
Doe kaneelstok, steranijs (naar smaak), zoethout, gember, citroengras en kippenbouillon erbij en laat op laag vuur 25 min. trekken.
Breng op smaak met sojasaus, ketjap en eventueel wat zout.

Dip

Dit heb je nodig:

• 4 el lichte sojasaus
• 4 el oestersaus
• 4 el sesamolie
• 1 tl suiker
• 1 teen knoflook, geperst
• 1 lente-ui, heel fijn gesneden
• 1 el geroosterd sesamzaad

Bereidingstijd 5 min.

Meng alle ingrediënten. Deze dip is lekker bij alle groenten en vlees. Op? Een nieuw kommetje is zo gemaakt!

Dumplings

Dit heb je nodig:

• 200 g half-om-half gehakt
• 60 g kool, fijngesneden
• 1 bosuitje, ­fijngesneden
• 2 tenen knoflook, geperst
• 2 el sojasaus
• 1 tl sesamolie
• maïzena
• 24 gyozavellen

Bereidingstijd: 20 min.

Meng gehakt, kool, bosui, knoflook, sojasaus en sesamolie.

Zet een klein kommetje water en een met maïzena bestoven bord neer. Schep wat vulling op een gyozavel, strijk met je vinger wat water op de rand, vouw het vel dicht en druk de uiteinden aan.

Vouw in de rand in een mooi patroon. Vul zo alle vellen. Leg de dumplings op het bord met maïzena of vries ze na het vouwen in om ze langer te bewaren.

Verse dumplings zijn in 3-5 min. gaar, bevroren hebben ze 7-9 min. nodig.

Kooktijd per ingrediënt

Dunne plakjes kipfilet: 2-3 min.
Paddenstoelen: 2 min.
Garnalen: 2-3 min.
Dunne plakjes varkensvlees: 2 min.
Tofu: 1-3 min.
Paksoi, minimais, bimi: 2 min.

Tips

  1. Zorg dat de bouillon al bij aanvang goed op smaak is en zet deze in een ruime pan (liefst een hotpot) op een brander of inductieplaat op tafel. Voeg ­water toe als hij te ver inkookt.
  2. Zet kommetjes op tafel zodat de bouillon door de liefhebbers ook gedronken kan worden.
  3. Verschillende ingrediënten maken de bouillon alleen maar lekkerder. Bijvoorbeeld dunne plakjes kipfilet, varkenshaas of buikspek, dumplings (zie recept) en garnalen, liefst met de staart er nog aan.
  4. Geen hotpot zonder groenten, ze maken de bouillon nog ­lekkerder. Baby paksoi, minimais, bimi en paddenstoelen hebben een lekker bite.
  5. Ook tofu doet het goed in de bouillon, met name gerookte.
  6. Rijstnoedels zijn lekker snel gaar in de hotpot. Zorg wel voor een goed schepje, anders krijg je de sliertjes er lastig uit.
  7. Zet lekkere dips (zie recept) en andere sausjes op tafel, zoals hoisinsaus, oestersaus, sesamolie, grof zout en chiliolie.

Styling: Cyn Ferdinandus, fotografie: Ernie Enkelaar en receptuur: Victor de Launay

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden