PREMIUMKerstkookboek

Hoofdgerecht kerst: kruidige camembert met honing uit de oven

null Beeld

Heb je rozemarijn in de tuin? Gebruik die dan om deze kruidige camembert te maken! De takjes van de kruiden uit de supermarkt zijn een stuk slapper.

Yvette van Boven

Voor 4 personen
• 1 camembert in een doosje
• 1 bosje rozemarijn (15 g)
• 1 el honing
• 30 g pijnboompitten
• ½ ciabatta
• 2 el olijfolie
• zeezoutvlokken

Extra nodig
• bakpapier
• keukentouw

Bereidingstijd: 35 min. Kcal: 410 p.p.

Zo maak je de camembert:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de camembert uit de verpakking. Bewaar het doosje. Kerf een kruis in de bovenkant van de kaas en duw er 2 takjes rozemarijn iets in.

Leg de kaas in de houten deksel van het doosje en zet op een groot stuk bakpapier. Besprenkel met de honing en pijnboompitten. Vouw het bakpapier eromheen en bind dicht met keukentouw.

Scheur de ciabatta in rustieke croutons van ca. 2 x 2 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de olijfolie en strooi er wat zeezoutvlokken over.

Rijg de croutons aan de rest van de takjes rozemarijn en leg ze op de bakplaat.

Zet de camembert ernaast en rooster 15-20 min. in het midden van de oven tot de kaas is gesmolten en de croutons knapperig zijn.

Lekker met groene sla en meer brood.

Zó krijg je de perfecte kaasfondue

Het geheim van een goede kaasfondue is… een lepeltje maïzena. Omdat kaas heel vet is en wijn zuur gaat het zonder een bindmiddel gauw schiften. Gevolg: dikke klonten. Los eerst een beetje maïzena op in wat water of witte wijn, voeg toe aan de gesmolten kaas met wijn, breng aan de kook en voilà, smeuïge fondue. Geloof me, alles bindt gewoon in één keer. Is de kaasfondue te dun, voeg dan nog wat maïzena toe. Nooit rechtstreeks erin strooien, anders krijg je alsnog klontjes. Altijd eerst even in een drup vocht oplossen. Is de kaasfondue te dik, voeg dan nog een klein scheutje wijn of water toe. Pas wel op met wijn: te veel komt de smaak niet ten goede.

Fotografie: Jan Luijk. | Assistent fotografie: Roxanne van Weerden. | Styling: Nanouk Souren - van Ramshorst. | Assistent styling: Sita Harlaar. | Foodstyling: Noor Boers. | Productie en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.m.v. corinnevanbaast.nl (keramiek), H&M Home, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden